Борисов: Подавам ръка на президента и искам протестиращите да се прегърнат (ВИДЕО)

Политика
20:05 - 10 Юли 2020
6395
Борисов: Подавам ръка на президента и искам протестиращите да се прегърнат (ВИДЕО)

На извънредна пресконфереция в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов, шефът на БНБ Димитър Радев и финансовият министър Владислав Горанов взаимно се поздравиха за влизането на България в чакалнята на еврозоната.

Да се поздравим, без патос можем да оценим решението за присъединяването на българския лев към ERMII, заяви Владислав Горанов. По думите му това се равнява с членството ни в НАТО и ЕС, а следващата логична стъпка е присъединяването ни към еврото. Пътят, който извървяхме от 2018 г., многото работа ни дава надежда, че сме в правилна посока. Интеграцията на страната ни в еврозоната свързва икономиките на участващите държави, това на практика ще ни даде възможност да участваме във втората по размер валута в света, каза Горанов.

Изискванията са за реформи, които ще ни изведат към по-добро икономическо развитие, а днес бих искал да заявя, че когато българското общество и институции се обединят около определена цел, то тя може да е успешна, допълни финансовият министър.

Бойко Борисов оцени днешното решение като гарантиран лев за в бъдеще, на фиксирания курс, който е обещан пред парламента - 1.95583 лв. за 1 евро.

Задава се тежка икономическа криза, прокуратурата всеки ден навестява някое наше министерство, каза премиерът. Според него ще е трудно в края на тази и началото на следващата година, но изрази надежда, че от другата година ще започнем да качваме ръста на икономиката.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не се радва истински на влизането ни в чакалнята на еврото, защото успехът е трябвало да бъде споделен съвместно с президента. Министър-председателят изрази съжаление, че на масата до него, шефа на БНБ и финансовия министър не е и Румен Радев. Героят днес е Радев, но Митко Радев, заяви Борисов, визирайки гуверньора на БНБ. А след това изненадващо заяви, че подава ръка на президента и би искал протестиращите пред президентството и МС да се прегърнат.

Не се радвам истински, защото не сме заедно, заключи премиерът.