Борисов подхвана Нинова от Разград: Този вот не мина най-вече заради БСП

Соцлидерката си позволи да каже, че всичко в енергетиката се дължало на мен, критикува бившият премиер

Политика
19:00 - 13 Октомври 2023
7703
Борисов подхвана Нинова от Разград: Този вот не мина най-вече заради БСП

Това е вот на голямо доверие, съжалявам, че изгубихме дни. Но това е практиката. Чух се с Кирил Петков и го попитах, че ако има спекулации, ще остана да гласувам, но ние имахме огромно мнозинство и се разбрахме аз да тръгна. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Разград преди срещата с актива. 

"Ужасен път. Това, че не направихме "Хемус" - основна грешка на държавата. Такива катастрофи ужасни видях. Навсякъде ремонти. Все едно, че сме държава на ремонтите, а не на новите инфраструктурни проекти", каза още Борисов. 

Всичко, което е направено в Разград, е направено с последните ПМС-та. След това една лъжица асфалт не са оставили, отбеляза той.  

"Този вот не мина, преди всичко заради БСП. Нинова си позволи, да не обиждам като тях, да каже, че всичко в енергетиката се дължало на Борисов. Да, стабилността се дължи на Борисов и ГЕРБ. Само да напомня, че някои папагали - социолози и политолози - се опитаха да повтарят, нека да напомня, като журналисти да сте обективни, че 3 години ГЕРБ не е никъде в държавното управление.

През това време Нинова бе вицепремиер и министър на икономиката, имаше служебни и редовни правителства, в които те бяха министри, премиери. И изведнъж след три години ние пак виновни.

Какво свършиха? Защо три години няма ПВУ, а ние го внесохме в парламента. Ако го бяха приели тогава и сега да обвинят, че заради този план има проблеми, щях да го приема. Те го отхвърлиха, за да си вкарат Джемкорп.

Цялата енергетика по време на управлението на Нинова, Петков и всички останали, бе Джемкорп. А тя изведнъж излиза и казва, че Борисов е виновен. Виновен съм, че ги спряхме. Иначе щяха да го направят с Джемкорп", разгневи се Борисов.

"И друг вот да има, ще има същата съдба. Не че сглобката прави най-доброто в момента, но ние по- добро от тази сглобка не може да се конструира в бъдеще", категоричен бе той. 

Борисов коментира и скандала с финансовото министерство и кандидата на ГЕРБ за кмет на София. 

"Те не си държат на думата с това, което направи днес министерството на финансите. Всеки ден съм принуден да отговарям на обвинения, за които те си мълчат, или съсловните им партии, с които бяха в коалиция, заедно с ДБ, да си мълчат.

"Искам да кажа, че ДБ не искаха Асен Василев за финансов министър. Аз настоявах, за да бъде по здрава сглобката, настоявах Василев да бъде финансов министър. Днес обаче той ползва инструментите на финансите", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ припомни, че само след 15 дни ще се гласува новия бюджет и тогава отново ще е необходима подкрепата на ГЕРБ. 

"Ще му кажа, че депутатите от ГЕРБ са възмутени. Днес цялата парламентарна група ме предупреди, че въпреки моя министър Асен Василев, при приемането на бюджета ще бъдат много внимателни каква е събираемостта към днешния ден.

Днес резервът е осем милиарда, а спорехме преди, дали е 12 или 16. Към днешна дата приходите такива ли са като миналата година или не са", пита Борисов.