Борисов поиска оставката на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев

Не осигуряваме кворум на решилите да се откажат от кабинета заради петрола, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Актуални новини
09:36 - 17 Ноември 2023
3314
Борисов поиска оставката на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставката и на министъра на младежта и спорта Димитър Илиев. Вчера той призова и председателя на БФС Борислав Михайлов да се оттегли заради окървавения протест, а от ПП-ДБ поискаха вътрешният министър Калин Стоянов да се оттегли от поста. Борисов критикува и Васил Терзиев, че докато градът гори, той му пратил имейл с искане за среща.  

Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ отново призова Борислав Михайлов "незабавно да се оттегли от поста си".

По думите му вътрешният министър Калин Стоянов не трябва да подава оставка, както поиска съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков. "Спортният министър трябва да си подаде оставката незабавно затова, че нагнетяваше положението последните дни. Преди това трябва Борислав Михайлов да си подаде оставката, незабавно! А Терзиев, който позволи да се съберат агитките на мирен протест - как така ще събираш враждуващи агитки на мирен протест?", коментира лидерът на ГЕРБ. 

"Заради един, да не го нарека Борислав Михайлов с най-обидните думи, в София се проля кръв и Терзиев го разреши това нещо. Вследствие на което, тези провокации нямаше как да се подминат. И най-интересното е, че в 7.30, когато София гори, получавам имейл за среща от кмета на София. В 7.30 - вместо да си гледа града, той ми пише имейл".
Големият въпрос според Борисов обаче е не кой министър да си подаде оставката, а "защо е токова важно това с петрола", визирайки настояването на ПП-ДБ отнемането на дерогацията да стане през март. 

"Как така заради тоя петрол пусти и тези пари явно са готови да падне правителството, да се съберат с опозиционните уж партии - "Възраждане", ИТН и БСП и това да е по-важно от правителството. "Лукойл" е частна компания, пряко подчинена на Кремъл - това е безспорен факт. Че са правени нарушения, са правени, това е ясно. Добрев е във Вашингтон и ще разкаже. Големият въпрос е не кой министър да си даде оставката, а защо е толкова важно това".

Борисов повтори, че ГЕРБ-СДС подкрепят кабинета, "ако прави правилни неща и добри закони", но не са партия, която осигурява кворум. "Ние не осигуряваме кворум на тези, които решиха да пада правителството, да се откажат от правителството само заради петрола", заяви Борисов.