Борисов потвърди: НСО е отрязала достъпа до парк "Росенец" (НА ЖИВО)

Политика
14:29 - 10 Юли 2020 (обновена)
6013
Борисов потвърди: НСО е отрязала достъпа до парк "Росенец" (НА ЖИВО)

Премиерът Бойко Борисов потвърди на извънреден брифинг в МС, че вчера лично шефът на НСО Красимир Станчев е поискал забрана на достъпа на парк "Росенец" от море с мотив, че там се намира охранявано лице от службата (почетния председател на ДПС Ахмед Доган - б.р.). 

В МВР е било получено и засекретно писмо с искане за същото по суша, обяви премиерът. Станчев е изискал навигационно известие за забрана на цели 500 метра в акваторията на морето. 

"И какво излиза - че правителството брани имот на Ахмед Доган?", попита премиерът. И обясни, че НСО е изпратила копие до всички ведомства, свързани с това искане, включително и до Началника на отбраната адмирал Емил Евтимов. "Какво значи това - да се иска Каракачанов да изкара военни кораби да пазят "Росенец", коментира Борисов.

А военният министър се намеси с коментар, че работата му е да пази националната сигурност, а не лесопаркове. И зададе въпрос задочно на ген. Станчев - няма ли да накаже своя служител, захвърлил трибагреника при акцията на Христо Иванов край "Росенец". "В района на Бургас вече се провежда учението "Бриз" и ако бъдат забелязани кораби в морето, имайте предвид, че те са част от него. То е международно учение и няма нищо общо с искания на НСО за охрана на паркове", категоричен бе министърът на отбраната. 

А МВР шефът Младен Маринов хвърли светлина върху засекретения документ, внесен от НСО във ведомството, като каза, че са искани действия от МВР по компетентност, която в момента не можела да се осъществи от министерството. "Да не влизаме в ситуации на спорове коя служба какви компетенции има. Разпоредил съм стриктно спазване на закона", увери Маринов. 

А министърът на транспорта Росен Желязков, към когото също е пратено копие на писмото от НСО, попита - защо точно вчера се е наложило затваряне на акваторията и дали това не е опит за въвличане на държавни институции в несъществуващ проблем. 

"Винаги съм отчитал заслугите на другите и искрено съжалявам, че върху НСО се оказва такъв политически натиск. НСО не допусна нито един гаф по време на председателството ни на ЕС, дори една кола не им загасна. Там работят отлични професионалисти, които не заслужават това. Това, което работят, не е лесно. Най-младият автомобил в службата е на 12 години и можете сами да си представите какво им е", добави Борисов. И призова всички партии да се пазят от провокации и да не провокират провокации в името на гражданския и етническия мир. "Нека комисията да прецени кой трябва да бъде охраняван, включително и съпругата на президента, която също е минала през нея и е преценено, че трябва да бъде охранявана", каза още премиерът. И се възмути, че офицерите на НСО, заснети от камерата на Христо Иванов, все още са на работа в звеното. "Двама военни хвърлят знамето. За какви проверки говорим?", ядоса се той. 

Попитан дали има данни за провокиране на етническо напрежение, премиерът увери, че МВР е готово да предотврати такъв сценарий. "Надявам се, че няма да го допуснат", каза той. Но предупреди, че такива искри много лесно могат да припламнат у нас. "Не искат да дръпнат България напред", констатира Борисов.

На въпроса дали все пак готвещите се за протест около парк "Росенец" утре ще бъдат възпрепятствани от достъп, Борисов възложи тълкувание на Закона за НСО в тази връзка. "Не, не трябва да има такова ограничение. За моята къща в Банкя има ли такова ограничение? По 200-300 души се накачулваха по оградата, НСО изгони ли ви тогава? Че ми разболяха детето...", припомни министър-председателят.

А военният министър обясни, че досега е имало само два случая, в които техника и човешки ресурс от състава на ВМС са били ангажирани с екстремна охрана - при посещението на френския президент Еманюел Макрон в резиденция "Евксиноград" и при преследване на вражески кораб.