Борисов предпоследно: Е, няма да подкрепя вето на Радев за хартията

Лидерът на ГЕРБ се отметна от сутрешната си заявка и съжали, че се поддал на емоциите

Политика
15:00 - 06 Декември 2022
4121
Борисов предпоследно: Е, няма да подкрепя вето на Радев за хартията

"Съжалявам, сбърках, поддадох се на емоциите, няма да подкрепяме вето на Радев за Изборния кодекс. Не биваше да казвам такова нещо. Разбира се, че няма да моля депутатите си, а сега, като ги събрах, всички те казаха, че няма да се съобразят с такава молба..." Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов де факто се отрече от думите си тази сутрин, че е готов да върне машинното гласуване, в случай, че държавният глава действително възпре обнародването на ремонта на кодекса в Държавен вестник. 

Обръшането на Борисов, типично в негов стил, стана само няколко часа след първото изявление. Този път той коментира пред ПИК отказа си да подкрепи вето.

На въпрос защо разиграва електората си, лидерът на ГЕРБ отговаря, че нямал електорат, а симпатизанти, които имали избор между други 240 партии.

"Вижте, ядосах се как се държат водещите в Нова телевизия, агресивно, чисто антропологично, с г-жа Сачева, как я предизвикват, как лъжат, че има някаква "хартиена коалиция" и как уж сме се сговорили с президента... Каква злоба само излъчват, все едно ние вече сме манипулирали изборите...", коментира той. 

И добавя:

"Това е абсолютна лъжа, нямаме общо с г-н Радев. Няма и никаква хартиена коалиция. Затова реших, че ще е добре, ако има вето, да разгледаме мотивите на това вето и евентуално да помоля хората си да помислят дали да не го подкрепят. Нека разсеем усещането в обществото за сговор. А основната опорка е за тази измислена коалиция... Каква коалиция, излиза тогава, че и ние с вас сме в коалиция, с вашия Инициативен комитет...

Съжалявам и ето, казвам ви - няма да подкрепяме вето на президента, ако има такова. Сбърках, поддадох се на емоциите. Всеки човек е изграден от нерви и емоции. Като гледах как се държат със Сачева, лъжата на Асен Василев, че с президента действаме в синхрон... В интерес на истината, точно вие знаете, че с него сме най-големи опоненти...".