Борисов: Протестът срещу Гешев е пълно лицемерие

Премиерът напомни на десните кой кого е предложил за главен прокурор

Политика
18:11 - 23 Октомври 2019
3348
Борисов: Протестът срещу Гешев е пълно лицемерие

"Протестите срещу избора на нов главен прокурор са на една политическа партия, ако се върнем назад, промените за избора на главен прокурор бяха направени от тогавашния министър на правосъдието Христо Иванов. Мисля, че това е лицемерие". Така премиерът Бойко Борисов коментира обществения отпор от десните сили срещу утрешното изслушване на единствения кандидат за обвинител номер 1 Иван Гешев. 

"Считам, че Емил Радев беше най-подходящ, но казахме, че няма да издигнем наша кандидатура. Недопустимо е да сложа партиен кандидат", добави Борисов пред Би Ти Ви.  

Той коментира и темата с разширяването на ЕС към Западните Балкани, като задочно скастри френския президент Еманюел Макрон. "Разбирам защо Макрон стопира даването на дата за преговори: ако ориентацията на държавата зависи от един човек, тя не е за ЕС. Искам да припомня, че когато България влизаше в ЕС, имаше абсолютен национален консенсус на управляващи, опозиция и всички политически партии: и на социалисти, и на десни, че нашият път е ЕС и НАТО. Сиреч, която и партия да дойде на власт в България, ориентацията не се променя. Докато в Северна Македония и Албания казваме, че ако Зоран Заев или Еди Рама паднат от власт, нещо ще стане. Тогава те не са за този път", каза премиерът. И добави, че лично е призовал евролидерите отново да дадат перспектива на Северна Македония и Албания в Загреб по време на Хърватското председателство.