Борисов: Протестират, а Стратегията за детето лично аз я спрях

Не знам защо продължават да лъжат, пита премиерът

Политика
10:54 - 15 Май 2019
4262
Борисов: Протестират, а Стратегията за детето лично аз я спрях

"Мразя лъжите. Държа да подчертая, че Национална стратегия за детето 2019-2030 г. няма. На социалния министър възлагам сутрин като стане, на обед и вечер да прави брифинг и да казва, че такава стратегия няма." Това заяви пред министрите премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание днес.

Премиерът обясни, че протестите, които тръгват от фейсбук се готвят срещу Стратегия, която не съществува. Борисов напомни, че той лично е спрял документа, като нареди работата по него да се замрази и да се организират подробни обществени обсъждания и консултации.

"Защо продължават да лъжат, не знам. Правят се спекулации за цитирам: "Деца, отнети от социалните работници против волята на родителите им", ядоса се премиерът.

В темата се включи вицепремиерът Томислав Дончев. "Имаме ужасни случаи на деца жертва на сексуално насилие, имаме деца, които са жертва на насилие в семейството. Има ли нормален човек, който да смята, че при такава ситуация, правилото решение е детето да се остави в семейството?", попита риторично той.