Протести срещу Стратегията за детето в цялата страна

Граждани твърдят, че в основата на документа стои разрушаването на традиционното семейство

Актуални новини
15:00 - 01 Май 2019
2494
Протести срещу Стратегията за детето в цялата страна

Протест срещу Националната стратегия за детето ще се проведе от 17.00 ч до 18.00 ч пред сградата на Община Сливен, съобщиха организаторите на събитието. Инициаторите на протеста се обявяват срещу противопоставянето на деца срещу родители и упражняването на контрол над родителите, чрез страх от законното отнемане на децата им. Освен това протестът е насочен и срещу джендър идеологията.

Жители на Велико Търново ще подкрепят Националния протест срещу Стратегията за детето 2019-2030, който е предвиден за 11 май пред Министерския съвет. Освен в София протести ще има и в още няколко български града, сред които и Велико Търново. Недоволните граждани са се обединили в обща група в социалните мрежи. Те вече са провели и няколко организационни срещи, като предстои да се съберат и тази събота, когато ще бъде избрано мястото и начина на провеждане на протеста.

Недоволните граждани смятат, че новият документ е плод на тоталитарно мислене и е категорично неприемлив за гражданите на България. Според тях в документа се предвижда „пълна власт“ от страна на държавата и респективно на отделните чиновници над живота на всяко дете и неговото семейство. Те твърдят, че в основата на стратегията стои разрушаване на традиционното семейство, цели се ограничаване на правата на родителите и прекомерно и недемократично разширяване на контролните функции на държавата по отношение на децата и семейния живот.

Граждани се опасяват, че съществува риск и в България социалните служби да изземат функциите на родителите, както и да се улесни изземването на деца от семействата им и преместването им в приемни семейства. Техните притеснения са за това, че децата ще бъдат третирани като обект на обществена и държавна намеса, при която ролята на родителите и естествената семейна среда са сведени до минимум. Те посочват, че стратегията предвижда ранно сексуално обучение в и извън държавните училища, които се оставят в ръцете на държавните служители, както и неправителствените организации (доставчиците на услуги), работещи с тях. Противниците на стратегията заявяват още, че стратегията е изготвена в нарушение на основни конституционни и човешки права, записани в Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи.

Припомняме, че по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов работата по проекта за Националната стратегия за детето (2019-2030) беше замразена заради породилите се негативни обществени реакции.