Борисов разговаря с Ердоган и Бърнабич в Сараево (ВИДЕО)

Мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа, заяви премиерът

Политика
21:15 - 08 Юли 2019 (обновена)
6088
Борисов разговаря с Ердоган и Бърнабич в Сараево (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов се срещна с турския президент Реджеп Ердоган в Сараево в рамките на ежегодната среща на върха на държавите от Югоизточна Европа. “Мирът и диалогът са най-добрите дипломати“, заяви министър-председателят по време на срещата си с турския президент, уточниха от правилствената пресслужба. 

Борисов и Ердоган обсъдиха задълбочаването на двустранното сътрудничество и приноса на Турция за овладяване на мигрантския поток по българската граница.

По време на разговора Бойко Борисов подчерта важността от устойчивото развитие на двустранното партньорство, което е част от българската външна политика. „Турция е непосредствен съсед на България, съюзник в НАТО и ключов партньор в областите миграция, борба с тероризма, енергийни доставки и сигурност, транспортни коридори, земеделие и животновъдство“, подчерта премиерът. Той изтъкна, че страната ни ще продължи да се води от принципите на добросъседство, взаимно уважение, равенство и ненамеса във вътрешните работи.

Бойко Борисов и Реджеп Тайип Ердоган дадоха висока оценка на активизирането на политическия и икономическия диалог между България и Турция, като подчертаха доброто развитие на областта на туризма, енергетиката и транспорта през последните години.


„Оценяваме приноса на Турция по въпросите с миграцията и подкрепяме продължаването на добрите практики, включително прилагането на съвместната декларация межди ЕС и Турция от 18 март 2016“, заяви по време на срещата премиерът. Той беше категоричен, че мирът и диалогът са най-доброто средство на дипломацията за всички държави в Европа.

„Страните кандидатки за членство в ЕС, включително Турция, са наши непосредствени съседи и ние имаме интерес да изградим регион на стабилност, сигурност и просперитет, в които ценностите и принципите на ЕС са гарантирани“, изтъкна още пред турския президент българският министър-председател.

По време на вечерята на държавните и правителствени ръководители на страните от Югоизточна Европа Бойко Борисов разговаря и със сръбския премиер Ана Бърнабич, като двамата демонстрираха приятелски чувства и се опитаха да изгладят отношенията между София и Белград. Остро изказване на нейния заместник и външен министър Ивица Дачич по адрес на Борисов обтегна отношенията между съседните държави.

"Бойко, да ти кажа едно нещо – позицията на ЕС е, че Косово не е независима държава. Ти, Бойко, трябва да зачиташ позицията на ЕС, а не да даваш уроци на Борел. Какво е това безобразие, на какво прилича. Писна ми от всичко това. А да не говоря и за това, че само преди няколко месеца получи наш орден”, каза на 6 юли Ивица Дачич. Сръбският външен министър остро разкритикува българския премиер за негов коментар по време на пресконференция в Познан, на която той коментира позицията на ЕС и ролята на Жозеп Борел като върховен представител на ЕС за сигурността и външната политика.