Борисов с мисия - американските визи за българите да паднат

В понеделник премиерът ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп

Топ
16:40 - 24 Ноември 2019
3790
Борисов с мисия - американските визи за българите да паднат

На политическа отстъпка за американските визи за българи се надява Бойко Борисов. Това стана ясно по време на разговора на премиера с журналисти, които пътуват заедно с него за Вашингтон, за да отразят визитата му.

Борисов е оптимист, че визите за българи могат да паднат, въпреки че не сме изпълнили изискването отказите на САЩ на българи да са под 3%, пише 24 часа. 

Според публикуван миналия декември доклад на Европейската комисия България има най-висок процент на откази за издаване на американски визи - 14,97%, от петте страни членки на ЕС, които остават с визи. Другите са Полша, Кипър, Хърватия и Румъния.

Цифрата 3% стана ясна след посещение в САЩ преди година и среща с държавния секретар Марк Помпейо на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Тогава тя обясни, че условието, за да се стигне до безвизов режим на пътуване до САЩ, е отказите за издаване на визи на българи спаднат до 3%.

Пред журналистите на път за Вашингтон днес премиерът обясни още, че няма промяна в позициите му отпреди години Черно море да остане място за "платноходки, яхти, туристи, мир и любов". Черноморска база на НАТО на територията на България няма да допусна, категоричен бе Борисов. И обясни, че американците много добре знаят неговото отношение по този въпрос и едва ли ще го поставят по време на разговорите му с Тръмп.

В понеделник Борисов ще се срещне с американския президент Доналд Тръмп. Двамата ще обсъдят стратегическото партньорство между България и САЩ, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между двете страни. Акцент ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете държави интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство и върху енергийната диверсификация.

Срещата на Тръмп с Борисов в Белия дом ще бъде поредната с лидери от Централна и Източна Европа тази година. Преди това американският президент се срещна с лидерите на Полша, Унгария, Румъния, Словакия, Австрия и Чехия, като акцент бяха проблемите с енергетиката, сигурността и икономическия растеж.

Заедно с премиера в българската делегация са вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, който е и министър на отбраната, както и министрите на финансите Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов.