Борисов с щедри обещания за бъдещите военни пилоти

У нас
14:17 - 03 Май 2019
1870
Борисов с щедри обещания за бъдещите военни пилоти

Премиерът Бойко Борисов посети Военновъздушната учебна база "Георги Бенковски" в Долна Митрополия. "Това, което от днес ще поема пред вас като ангажимент, защото не сме дошли да ни благодарите, а точно обратното. Мога да кажа, че държавата ще го осигури това училище, защото има и голяма перспектива, това не е само подготовката на пилотите", каза Борисов пред военните. "Около 2 млрд. ще се дадат за нова техника, за която трябва и висше, и майсторство, и знания, и умения. Това означава и по-добри битови условия. Тука ще има производство, развитие", обеща Борисов.

"Другото, което мога да обещая, догодина октомври месец магистрала "Хемус" от София ще дойде до Плевен - между Плевен и Ловеч. Колкото от "Младост" до Военна академия се ходи с кола, толкова и от София до военното училище ще се ходи. И за преподавателите, и за родителите ще е голямо предимство. А има ли път, има и инвеститори", категоричен беше премиерът. 

"Преди точно 31 дни бяхме в тази зала, когато премиерът пое ангажимент да приключим в най-скоро време с решението за възстановяване на висшето военновъздушно училище. Първоначално беше това да се случи за Гергьовден, но премиерът даде инструкции на ресорните министри и ведомства за Великден, защото това е денят, в който освен, че почитаме един голям християнски празник, е символичен за възкръсването на българското висше военно училище. Една мечта, за която няколко поколения полагат усилия", заяви на свой ред министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

"Сериозни усилия правеше и кметът на общината. Нашата среща беше на 2 април. На 10 април МС одобри решение, в което първо одобрява проекта на решение на НС за откриване на висшето военновъздушно училище и второ, предложи на НС да вземе подобно решение. На 18 април парламентът одобри предложението на МС и реши откриването на Висшето военно училище с наименование Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски".

От 1 януари се възстановява висшето военновъздушно училище. Всички, които са започнали във факултета и завършат след 1 януари, ще вземат диплома от новото висше военновъздушно училище", завърши Каракачанов.