Борисов съветва държавите на Балканите: Разкрачът не е полезен (ВИДЕО)

Регионът трябва да се стреми към мир и просперитет, убеден е премиерът

Политика
12:05 - 14 Декември 2019
5484
Борисов съветва държавите на Балканите: Разкрачът не е полезен (ВИДЕО)

Разкрачената поза не е полезна за никого. Или си в НАТО, или не си. Или си в европейското семейство, или не си. Това заяви премиерът Бойко Борисов Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани на Международния републикански институт на САЩ.

По думите му регионът трябва да се стреми към мир и просперитет.

За нас, балканците, е много важно да не позволяваме на европейците, на американците да загубят интереса към нас, подчерта министър-председателят.

Той обясни, че когато тук е мирно, идват инвестиции, регионът се развива.

Няма да ви разказвам отново за инфраструктурните проекти, шеговито допълни той.

Борисов констатира, че повече от 20 години Балканите не са предизвиквали интерес от страна на Европа. Причината според него е, че държавите от този регион сами са действали за този резултат.

"Войни, масобво унищожение, разпад на държави в кратък период... и Балканите останаха разпокъсани, незаслужаващи внимание", заяви премиерът.

Той изрази надежда Северна Македония в скоро време да стане 30-и член на НАТО и да покаже разликата в развитето си в това семейство.

"В същото време очаквам повече разум от останалите държави, които искат да се присъединят към НАТО и Европейскип съюз, много внимателно да си премерват стъпките си", посъветва премиерът.

Борисов призова още вътрешния министър Младен Маринов също да съдейства на останалите държави от региона, за да могат те да усетят политическата подкрепа от страна на България за участието си в Алианса и ЕС.

"Всеки иска военен неутралитет и мощна банкова система, но дали ще я получим за виси от нас самите. Няма малки, няма големи държави, всички заслужават", убеден е премиерът.