Борисов се похвали: Успях да издействам още 200 млн. евро за България

Политика
07:27 - 21 Юли 2020
2889
Борисов се похвали: Успях да издействам още 200 млн. евро за България

Лидерите на ЕС успяха най-после да постигнат компромис за възстановителния фонд след пандемията.

"Снощи в полунощ се разбрахме - на 390 млрд. евро паднаха грантовете, на 36 млрд. - заемите. Всичко беше пренаписано. Бюджетът за следващите години за България е близо 29 млрд. евро. Преборих се за 200 млн. евро допълнително. " Тази новина поднесе с ентусиазъм рано тази сутрин премиерът Бойко Борисов от Брюксел, с включване на живо във фейсбук. 

На петия ден от преговорите Европейският съвет постигна споразумение за бюджета на ЕС до 2027 година. За първи път в историята европейският бюджет е свързан с опазването на природата и законността, за първи път осигуряваме обща подкрепа за европейската икономика, заяви след края на заседанието председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Бюджетът ще бъде 1,8 трилиона евро и ще съдържа фонд от 750 милиарда евро за икономическо възстановяване, поясни председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Постигната е договореност за обвързване на отпускането на бюджетни средства със състоянието на върховенството на закона, потвърдиха двамата председатели.

Премиерът сподели, че Ангела Меркел е помогнала много, а Шарл Мишел е изключителен приятел на България. "Огромна подкрепа и от Себастиан Курц, направи изказване пред съвете все едно е премиер на България, че държи да получи България тези 200 млн. ", разказа Борисов. 

"България взе над 1 млрд. повече, всички казаха, че това е заслужено, всички казаха, че нашето председателство е било за пример. Шарл Мишел лично ми се обади по телефона и ми благодари за огромната помощ, която съм му оказал в преговорите. Накрая всички се поздравихме и в 7 без 20 българско време честитихме на премиера на Швеция рождения ден. Сестра ми имаше рожден ден в петък, не можах да отида, тя одъртя вече, няма да се сърди, да е жива и здрава, да я поздравя от тук", каза Борисов.