Борисов се срещна с пазителя на Цветан Василев

Балкани
13:23 - 20 Януари 2021
3728
Борисов се срещна с пазителя на Цветан Василев

Премиерът Бойко Борисов прие в Министерския съвет външния министър на Сърбия Никола Селакович, известен като пазителя на банкера-беглец в Белград Цветан Василев, защото отказа да даде разрешението за екстрадицията му обратно в София. През 2015 г. започна серия тъчове по линия на сръбската съдебна система за съдбата на фалиралия четвъртата по големина банка у нас КТБ, като последната дума за връщането на Василев у нас имаше именно Селакович, но той така и не го направи. 

Иначе днес с Борисов той е обсъдил ключовите инфраструктурни проекти и за двете страни - АМ "Европа" и "Балкански поток", както и стартирането на изграждането на интерконектора България-Сърбия.

"Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така и за Европа. Интерконекторът ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където страната ни е съсобственик с 20 %. На територията на България трасето ще е 62 км., а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв. Въпреки трудностите, породени пандемията, активната работа и по този проект продължава", отбеляза Борисов. 

И допълни, че България подкрепя европейския път на Сърбия. "Страната ни винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички наши съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона", казал премиерът на сръбския външен министър.