Борисов се заинати - държи изборите да са на 28 март

Ново 20: Ремонтират военни хеликоптери за медицински

Политика
11:10 - 06 Януари 2021
1903
Борисов се заинати - държи изборите да са на 28 март

Премиерът Бойко Борисов се заинати и обяви, че щом президентът Румен Радев е казал веднъж е една дата за предстоящите парламентарни избори - 28 март, не би трябвало да се отмята. На първото правителствено заседание за годината министър-председателят отбеляза: 

„Изпратихме една трудна година, от февруари до декември – пандемия с много и различни мерки, които се налагаше да се взимат, много трудности за българските граждани, за бизнеса, за икономиката. Но мисля, че възможно по най-добрия начин преодоляхме до момента тези неприятности“. 

Борисов изтъкна, че в цяла Европа продължават да се налагат строги мерки, което няма как да не влияе върху финансите и икономиката на страните членки.

„Остава ни ваксината като спасителен пояс, ритмично засега върви ваксинирането“, посочи още министър-председателят и добави, че в това отношение страната ни също има строга организация и се справяме по един от най-добрите начини в Европа.С

След като вчера Борисов се качи на хеликоптер, за да инспектира АМ "Хемус", а ден по-рано в Балкана загина турист, като от Планинската спасителна служба отбелязаха, че той е можело да бъде спасен, ако страната ни разполагаше с медицински хеликоптер, днес здравният министър проф. Костадин Ангелов представи на премиера пътна карта за медицинска евакуация по въздух.

В хода на заседанието на правителството министър Ангелов докладва за предприетите вече действия за купуването на 1 хеликоптер с европейски средства и за осигуряването на национално финансиране за ремонт на 4 налични вертолета „Кугър“, собственост на Министерството на отбраната.

 „Стартирахме процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника, необходима за извършване на медицинско спасяване на територията на Република България“, посочи министър Ангелов.

Той добави, че вече са проведени редица срещи с представители на военни заводи, на които са обсъдени подробностите за осъществяването на ремонта на 4-те „Кугър“-а, определени за медицинско спасяване по въздух на пострадали.

„Добро решение е, че ще можем да използваме налични хеликоптери за медицински цели, с които ще се спасяват човешки животи“, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че за целта е необходима стройна организация и възложи осигуряването й на здравния министър.

Министър-председателят Бойко Борисов беше категоричен, че както винаги досега, когато е имало възможност, така и занапред правителството ще продължи да изпраща наличните хеликоптери и самолети за оказване на помощ на нуждаещи се български граждани в страната и чужбина.

Снимка: Агнес Методиева