Борисов спасява Рилския манастир с 600 000 лв. (ВИДЕО)

Актуални новини
13:49 - 02 Юни 2020
3372
Борисов спасява Рилския манастир с 600 000 лв. (ВИДЕО)

Утре на заседание на властта ще отпуснем 600 000 лева на Рилския манастир. Както и на другите - Троянския и Бачковския, и за строеж на нова църква в Пловдив".

Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който отиде в Рилския манастир заради тревожните новини за  фалит и се информира за проблемите на църковната обител от игумена епископ Евлогий.

"Не знаех за проблемите на Рилския манастир. Сутринта разбрах и ето - до обяд съм тук", каза Борисов. 

Манастирът е кандидатствал по мярката 60/40. Финансовата криза според игумена е невиждана, а до дни ще бъде открита и дарителска сметка за манастира.

"До този момент не сме получили нищо от държавната субсидия, която отпуска парламентът за манастира като паметник на ЮНЕСКО" , стана ясно от думите на дядо Евлогий.

Тази година в бюджета няма предвидени средства за манастира, заради което можеше да спрат ремонтите и реставрационните дейности. Премиерът обеща парите да са преведени. Още около 1,3 млн. лева ще са необходими за изграждане на пречиствателна станция, след като бъде довършена административната сграда на полицията, пожарната и кметството до манастира.

"Слушах сутринта и сърцето ми се скъса. Толкова много много помагаме на манастири и църкви, правим го и сега", допълни Борисов.