Борисов спасява УНСС

Правителството отпусна заплати на свещениците на Велика сряда

У нас
12:44 - 24 Април 2019
3216
Борисов спасява УНСС

Премиерът Бойко Борисов ще посети утре УНСС, където ще обсъди с ръководството на университета казуса с новия корпус. Това стана ясно от думите му в началото на днешното правителствено заседание. С премиера ще бъдат представители на три министерства.

Вчера от ВУЗ-а обявиха, че ако не получат обещаните пари от държавата за корпуса, ще изпаднат в неплатежоспособност. От финансовото министерство обаче им отговориха, че първо трябва да усвоят средствата, които идват от Европа по проекта.

Министерският съвет гласува днес приоритетно допълнителни пари за вероизповеданията. "На Велика сряда свещениците ще си получат заплатите", обяви министър-председателят. 

Правителството одобри допълнителни разходи от 20 770 000 лв. за държавната субсидия за вероизповеданията. От тях 15 000 000 лв. са за източноправославното вероизповедание, което е остатък от държавната субсидия за 2019 г., и 5 770 000 лв. са за мюсюлманското вероизповедание. Средствата по бюджета на Министерския съвет ще
се осигурят за сметка на предвидените разходи по централния бюджет и чрез преструктуриране на разходите и или трансферите по централния бюджет за 2019 г.

През 2018 и 2019 г. бяха приети изменения и допълнения на Закона завероизповеданията, с които се въведе нов ред на финансиране от държавата на регистрираните вероизповедания в страната. Заради това, че Законът за държавния бюджет на Република България за 2019 г. беше приет преди промените в Закона за
вероизповеданията, с параграф 19 към преходните и заключителни разпоредби на изменителния
закон е предвидено за тази година Министерският съвет да одобри държавната субсидия за вероизповеданията по чл. 28, ал. 2, т. 2 от Закона за вероизповеданията, а именно за източноправославното и мюсюлманското вероизповедание.

Снимка: Агнес Методиева