Борисов : Строим църкви и манастири , в Родопите от 100 години храм не е правен

Премиерът посети "Св. Йоан Предтеча" край Кърджали

Новини
14:16 - 11 Май 2019
3011
Борисов: Строим църкви и манастири, в Родопите от 100 години храм не е правен

Посетих средновековния манастирски комплекс "Св. Йоан Предтеча" край Кърджали. Манастирът е един от най-древните у нас, събарян е два пъти и се изгражда за трети, информира премиерът Бойко Борисов на профила си във Фейсбук. 

Министър-председателят заедно с парламентарния шеф Цвета Караянчева, вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов отидоха до манастира след церемонията по откриването на новия завод в Кърджали на компанията "Теклас".

ВИП-лицата инспектираха строителните дейности по възстановяването на светата обител. За строежа на манастира в града кабинетът даде 1 милион лева- 800 хиляди  през 2015 г. и 200 хиляди лева през 2017 г.

“В Родопите от 100 години манастир не е правен. Оставям изводите на тези преди мен, които обичат да приказват. Ние без много да приказваме - строим църкви и манастири и то в сърцето на Кърджали, и в същото време с нашите братя мюсюлмани поддържаме прекрасни отношения”, отбеляза премиерът.

Манастирският комплекс ще бъде в завършен вид през октомври, очаква Борисов.  “Могло е да го направят и преди 10 години, и преди 20, и преди 30 години е могло, но никъде не са направили”, вметна той критично. 

“Първият параклис тук е от VII-VIII век”, посочи отец Николай, който служи в храма при манастира. Той подчерта, че помощта от правителството за възстановяването на манастирския комплекс е важна за православната общност в региона. “От Смолян до Ивайловград манастири няма. Това е исторически момент”, каза отец Николай и допълни, че първите разкопки на историческия за региона манастир са започнали още през 1932 г.

Манастирът "Св. Йоан Предтеча” е разположен на десния бряг на река Арда в Кърджали. Той е бил част от средновековен епископски комплекс "Св. Йоан Продром”. От археологическите разкопки е известно, че съществуват 4 последователно строени църкви. Те са с типично византийски стил и силно атонско влияние. Манастирът е бил духовно средище на една от големите средновековни епархии – Ахридос.