Борисов свиква Съвета за сигурност заради епидемията

Болната от COVID-19 в "Пирогов" е неконтактна, дезинфекцират спешната клиника денонощно

Общество
07:59 - 11 Март 2020
2638
Борисов свиква Съвета за сигурност заради епидемията

Премиерът Бойко Борисов свиква Съвета по сигурността заради създалата се ситуация около коронавируса. Целта е да се обсъди евентуална криза. През цялата нощ Националният щаб заседаваше в търсене на конкретни мерки за овладяване на разпространението на заразата. Засега всички забрани и ограничения в страната остават в сила, съобщи БНТ.

След като вчера вечерта се оказа, че възрастно семейство от Лом - мъж на 74 години и съпругата му на 66, които са били в София при сина си, който пък работи с китайци на стоковия базар "Илиянци", са настанени в "Пирогов". Жената е в тежко състояние. Така най-голямата спешна болница в страната от снощи до тази сутрин на практика не работеше. Двамата пациенти са настанени във вътрешното отделение на болницата, което е затворено, а цялата болница беше изолирана. Пациенти не се приемаха.

Вътре започна преструктуриране на пространството, за да се осигури възможност за карантина на засегнатите от вируса хора и на всички, които са били в контакт с тях. По молба на директора на "Пирогов" бяха изпратени пет допълнителни машини за дезинфекция на спешното отделение, за да може болницата да възстанови по-бързо дейността си.

Така рано днес болницата беше отворена за пациенти, като заразеното семейство е изолирано в отделна сграда. Взети са проби от 89 души, за които се смята, че са били в контакт със съпрузите и ако сред тях има също заболели, те ще бъдат поставени в същата сграда, уточни пред bTV главният здравен инспектор Ангел Кунчев, който уточни, че лекарите, които се лекували мъжа - първо постъпил в "Пирогов", са поставени под карантина.

Доцентът уточни, че жената е неконтактна. Затова от нея все още не може да се вземе информация с кого е контактувала през последните седмици. Все още се очаква резултатът от пробата на сина й.

От Окръжна болница съобщиха за БНР, че имат готовност да приемат всички спешни случаи с изключение на деца и на пациенти с изгаряния и интоксикации. При спешни случаи гражданите могат да се обръщат и към Александровска болница и ВМА.

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че на този етап столичните здравни заведения разполагат с необходимия капацитет легла и медицински персонал, който да поеме диагностициране, изследване и лечение на граждани.

Столична община е в готовност за 72 часа, при искане от Националния щаб за овладяване на разпространението на вируса, да преобразува общинската Втора градска болница в инфекциозна.

Фандъкова моли гражданите да ограничат социалните си контакти и да продължат засилената лична хигиена и призовава към спокойствие и да се информират от официалните източници.

Продължава засилената дезинфекция в градския транспорт, в метростанциите и във всички институции, които работят с граждани. Очаква се решение от тази нощ на Оперативния щаб към общината за овладяване на разпространението на вируса за допълнителните мерки за ограничения и предпазване на гражданите в София. То ще бъде обявено на брифинг в 8,30 часа.

В същото време кметът заяви пред bTV, че очаква грипната ваканция в столицата да бъде удължена с още няколко дни. Това се случва, въпреки че вчера премиерът препоръча това да не се прави за цялата страна, освен за Плевен и Габрово, където бяха установени първите заразени. Министърът на образованието също заяви, че не очаква ваканцията да бъде продължена. Днес се очаква решение.

Пристигат предпазните облекла и маски на границата

Междувременно договорените предпазни облекла и маски от Турция пристигат днес, съобщиха от Здравното министерство. Те се очакват на ГКПП "Капитан Андреево". На място ще ги получи заместник-министърът Бойко Пенков.

След срещите си с турския президент премиерът Бойко Борисов съобщи, че са договорени 50 000 маски и предпазни облекла.

Очакваме два камиона с доставка. Първият от тях вече е пристигнал рано тази сутрин и започва разтоварване в халето на митниците. Общо 50 000 маски с висока защита, 100 000 защитни и предпазни облекла, както и 100 000 очила ще бъдат доставени заедно с другия камион, предаде Нова телевизия.

Ще бъдат посрещнати от представители на Министерството на здравеопазването и претоварени в други камиони, за да поемат към вътрешността на страната. Според изчисленията на здравните власти, тези облекла ще трябва да стигнат на държавата ни за около месец.