Борисов търси българската следа в Нова Зеландия

Премиерът събира службите заради атентата в Крайстчърч, Цветанов е разтревожен

У нас
17:32 - 15 Март 2019, Обновена на: 18:14 - 15 Март 2019
2118
Борисов търси българската следа в Нова Зеландия

Премиерът Бойко Борисов събира шефовете на спецслужбите заради атентата в Нова Зеландия. По информация на Lupa.bg директорите на звената, отговорни за националната сигурност, ще докладват на министър-председателя с каква информация разполагат за обявената по-рано българска следа в касапницата.

Обвиненият за убийството на десетки при атаките в 2 джамии в страната Брентън Тарант се оказа последовател и на норвежкия терорист от остров Ютьоя Андерш Брейвик, и на сръбския главорез от клането в Сребреница Радован Караджич. На оръжията си пък показал в социалните мрежи надписи, включително на български език, а в предварително написания "манифест" споменавал думата "балканизация" в отговор на ислямското нашествие в Европа от последните години. 

Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов не скри, че е разтревожен от случилото се на хиляди километри от България. "Виждаме доста неща, които са свързани с региона и за мен е изключително тревожно, защото показва, че е имало сериозна подготовка. Може би тук вече службите трябва да отговорят дали през цялото това време атентаторът и хората му са посещавали региона ни", каза той в ефира на Би Ти Ви. "Ще се съберат доста данни за лицето и обкръжението му и по-късно ще стане ясно дали е имало лица, които са му подпомагали и дали е пътувал до държавата ни. Координацията е създадена и при такива актове всяко правителство работи по темата и обменя информация. Нямаме информация дали е бил на територията на България", успокои Цветанов. 

Очаквайте подробности!