Борисов: Удължава се срокът за скъпите лекарства и ТЕЛК-овете

Веригите за бързо хранене - само за вкъщи, следим как реагират другите страни, заяви премиерът

Новини
14:35 - 14 Март 2020
7085
Борисов: Удължава се срокът за скъпите лекарства и ТЕЛК-овете

Правителството и Националният кризисен щаб работят в постоянно сътрудничество и следим под лупа действията им. Самосъзнанието и дисциплината може да се решат проблема с паниката, премиерът сподели премиерът Бойко Борисов по време на брифинга в Министерски съвет.

"Целта на приетите извънредни мерки е да не позволяваме струпването на хора на определени места. Това е единствената мярка, която в световен мащаб е доказана, че работи срещу коронавируса. Колкото повече намалим движението на хора, толкова по-силно ще намалим разпространението на заразата. Статистиката показва, че има все повече излекувани. Светът предприема спешни мерки. Няма нищо по-различно от това, което сме въвели. Призовавам към самодисциплина. Струпването на една место, особено по магазини, не е препоръчително. Там, където не се спазва заповедта и има струпване, да се затварят съответните обекти“, категоричен бе Борисов.

"Надявам се двете седмици, които сме дали като срок, да дадат резултат и да облекчим ситуацията. Парламентът е готов да гласува всичко необходимо, което е за доброто на хората", подчерта премиерът.

Борисов благодари на президента Румен Радев, че е подписал указа за извънредното положение.

Ето и какви са решенията, които са взети от правителството:

Първо: удължава с 6 месеца срока за издаване на лични документи. Целта на заповедта на извънредните мерки е да не се позволи струпването на много хора на определени места.

Второ: удължава се до края на май срокът за подмяна на документите за тази година.

Трето: протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 месеца.

Четвърто: решенията на ТЕЛК се удължават до края на март.

Веригите за бързо хранене може да работят само за храна за вкъщи. РЗИ и МВР трябва да контролират това. Също така МВР ще внимава за телефонните измами.

Борисов съобщи, че има добра новина от Италия - страната започва постепенно да се справя коронавируса. За последното денонощие е намален броят на жертвите.

От 17.00 часа днес на телефон 112 ще се поемат обаждания обажданията с въпроси за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването.

„4 души от Министерство на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос или тълкувание да се отговори на хората и по максимално бърз начин да бъде взето необходимото решение. Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни Борисов.