Борисов в Пловдив: Тук пасяха магарета, сега никне завод след завод

Инвеститорите идват заради магистралите, смята премиерът

Политика
14:35 - 22 Октомври 2019
3054
Борисов в Пловдив: Тук пасяха магарета, сега никне завод след завод

Премиерът Бойко Борисов присъства на откриването на нов производствен завод за автомобилни светлини на "Мерцедес" в Индустриалната зона край Пловдив. Той бе придружен от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на икономиката Емил Караниколов. Новооткритият завод за автомобилни светлини е турска инвестиция, затова и на церемонията присъства турският посланик д-р Хасан Улусой. 

"Ако слушахте внимателно, от 1934 г. турците са започнали да работят с "Мерцедес". Колко години са пред нас в производството на такива авточасти. Сега, да повдигна и нашето българско самочувствие, само преди седмица открихме над 200 работни места на Bocsh в София", заяви Борисов.

"За мен е важно, че тук пасяха магарета, а сега какви магистрали, какви халета, на голите поляни расте завод след завод. Драго ми е като гледам!“, каза още премиерът в града под тепетата.


По думите му край Пловдив се строят много нови заводи, а и много вече са изградени. Борисов се похвали и с пътищата в региона. От Пловдив до Истанбул караш без светофари, изтъкна той.

Заради магистралите идвали инвеститорите. Научихме се от старите грешки, доволен е Бойко Борисов. Инвеститорите отиват там, където има нов път, смята премиерът. 

Най-сладкото за една държава е, че добавената стойност остава тук, по думите му. Затова и Бойко Борисов похвали квалификацията на българските работници. Вече се завръщат и висококвалифицирани кадри от чужбина, заяви той.

Инвестицията е за над 20 милиона евро. До 2023 г. амбицията на фирмата е да увеличи инвестицията си до 50 милиона евро, а печалбата да скочи на 60 милиона евро.


Посланикът на Турция у нас Хасан Улусой подчерта, че това е поредната турска инвестиция в България. Той определи страната ни като съседна и съюзническа държава. Изпитваме задоволство от развитието на двустранните ни отношения, включително и в икономически план, доволен е дипломатът. Икономическите ни отношения били един от градивните елементи на приятелството между двете държави, по думите му. Той благодари на българските власти, които винаги оказвали съдействие на турските инвестиции.

Вицепремиерът Томислав Дончев на свой ред заяви, че България обича всички инвестиции. Инвестиции като тази може би са от най-важните - те всеки ден създават стойност, позволяват да се плащат заплати и данъци, подчерта Дончев. България произвежда все повече, делът на индустрията наближава 29% от БВП, похвали се вицепремиерът.

Все повече произвеждаме повече и по-скъпи неща, по мнението му. Целта ни е да произвеждаме уникални неща, изтъкна още вицепремиерът. На инвеститорите пожела да плащат достойни заплати. Убеден съм, че най-доброто предстои, оптимист е Томислав Дончев. Винаги може да разчитате на нас, обърна се той към инвеститорите.