Борисов във Варшава: Шенген е постижение и символ на обединена Европа

Нито една държава не бива да бъде оставена да се справя сама с предизвикателствата на миграцията, заяви премиерът

Политика
14:20 - 01 Май 2019
2186
Борисов във Варшава: Шенген е постижение и символ на обединена Европа

„Страните ни доказаха, че могат да бъдат кормилото на Европейския съюз. Ключовата дума и днес е „сигурност“. Без сигурност и стабилност европейските ценности са трудни защитими.” Това подчерта в изказването си на високия форум във Варшава премиерът Бойко Борисов. Българският министър-председател участва в срещата „Заедно за Европа“ в полската столица, посветена на 15-годишнината от началото на голямото разширяване на Европейския съюз, съобщи правителствената пресслужба. 

Днес държавните и правителствени ръководители на страните-членки, приети след 2004 година в ЕС обсъждат предизвикателствата пред ЕС на срещата на високо равнище, инициирана от министър-председателя на Полша Матеуш Моравецки.

Пред участниците в Полша българският премиер подчерта, че страната ни ще продължи да работи прозрачно и отговорно за бъдещето на европейските граждани и за осъществяването на общите политики на ЕС - икономически растеж, социално сближаване и перспектива за младите хора, сигурност и стабилност, развитие на цифровата икономика.

Бойко Борисов подчерта, че България изпълнява отлично задачата по опазването на европейската граница и настоява за укрепване на контрола по всички граници на общоевропейско ниво. Премиерът бе категоричен, че нито една държава-членка не бива да бъде оставена сама да се справя с предизвикателствата на миграцията. „Шенген е едно постижение, което трябва да съхраним. Бъдещето му трябва да бъде символ на обединена и единна Европа“, заяви Борисов. Пълноправното членство в Шенген остава наш ключов приоритет, за пореден път заяви министър-председателят.

Европа няма да бъде завършен проект, ако страните от Западните Балкани не бъдат приобщени към ЕС. „Всяка от нашите държави даде своя принос. България вложи цялата си енергия, за да постигне напредък в тази област по време на ротационното си председателство на Съвета на ЕС. Удовлетворени сме и от факта, че настоящото Румънско председателство и бъдещото на Хърватия ще продължат осъществяването на този приоритет“, посочи Борисов пред лидерите в Полша.

Премиерът подчерта необходимостта от запазването на кохезионната и общата селскостопанска политика, включително осигуряване на адекватното им финансиране от бюджета на ЕС.

Борисов посочи и нуждата от изграждането на Цифровия пазар и развитието на иновациите и високите технологии, които ще спомогнат за по-високата конкурентоспособност на ЕС. Пред участниците в сесията премиерът Борисов подчерта и стратегическото значение на Енергийния съюз, включително ускоряването на работата по регионалните енергийни проекти и междусистемните връзки.

„България категорично остава на позиция, че консенсусът е задължителен при вземане на решения в областите от взаимен интерес на всички държави-членки от Общността“, завърши речта си българският министър-председател.