Борисов: Високо ценим отношенията си с Китай

Премиерът се срещна с Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия

Политика
11:07 - 12 Юли 2019
2212
Борисов: Високо ценим отношенията си с Китай

България високо цени отношенията с Китайската народна република. Надяваме се по повод на 70-ата годишнина от установяването на дипломатическите ни отношения през настоящата година да постигнем значими резултати в практическото сътрудничество и да издигнем отношенията ни на ново, по-високо ниво.

Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с Ли Хунджон, член на Политбюро на 19-ия ЦК на Китайската комунистическа партия, който е с ранг на вицепремиер на Китайската народна република, съобщи БТА.

Хунджон е начело на делегация, която е на посещение у нас. В разговора с българския премиер са участвали също посланикът на Китай Дун Сяоцзюн и представители на ръководни органи от китайския град Тиендзин. Премиерът Борисов е приветствал доброто сътрудничество между двете страни както на правителствено, така и на парламентарно и регионално ниво. Българският министър-председател, Ли Хунджон и представителите на китайския град Тиендзин са обсъдили възможностите за сътрудничество в сферите от взаимен интерес между наши и китайски градове.

"Под вашето ръководство България се развива с бързи темпове", е заявил Ли Хунджон, който е предал на министър-председателя Бойко Борисов поздрави от президента на КНР Си Цзинпин и премиера Ли Къцян.

В разговора премиерът Борисов е изтъкнал, че страната ни подкрепя инициативите "17+1" и "Един пояс, един път".

"Желаем те да доведат до практически резултати чрез изграждане в България на проекти в енергетиката и инфраструктурата с китайски инвестиции и участие при спазване на принципите и нормите на ЕС, на пазарен принцип, без държавни гаранции", е заявил още министър-председателят.

Борисов е добавил, че подходящите за целта форми са концесиите, публично-частното партньорство, създаването на смесени проектни компании.