Борисов взима папката от Радев - пробва кабинет (НА ЖИВО)

Лидерът на ГЕРБ не ще избори през лятото - издига проектопремиер

Политика
12:10 - 09 Май 2023
5090
Борисов взима папката от Радев - пробва кабинет (НА ЖИВО)

"Нашето решение е да използваме първия мандат, с наш премиер и да съставим правителство", обяви на брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов няколко часа, след като стана ясно, че президентът Румен Радев ще връчи първата папка на 15 май.

"Обръщам се към всички партии - избори през август без бюджет е катастрофа", предупреди Борисов. 

"Правителство ще има. Поемаме риска. Поемаме опорките. Ако това се случи с вторите, се надяваме да не се случат...", каза още експремиерът. И добави, че народът щял да оцени онези, които поемали отговорността. 

„Всеки отговорен политик, всеки който взима заплата за тази работа, не може да остави парламента да работи един месец, без да произведе нещо. Не може да остави хаосът в държавата да продължи. Нечувана инфлация, миграция, обедняване, катастрофи, убийства, грабежи. Абсолютно никаква перспектива за България”, допълни лидерът на партията.

Името на предложения от ГЕРБ премиер ще стане ясно в сряда. Те ще обявят решението си в парламента пред всички партии.

„Ще предложим безспорен министър-председател. Ще го направим утре в Народното събрание пред лидерите на всички парии. Изборът ни е това, което българите очакват. Нашият премиер ще е

човек, който може да изведе икономиката, индустрията и модернизацията в посока, която очакваме”, уточни Бойко Борисов.

Според него Радев е абсолютно прав, че „страхът и дребните игрички на партиите са безаотговорност и за подобни хора няма място в политиката".

„Съзнаваме цялата си отговорност. Който го е страх от мечки, не ходи в гората", подчерта Борисов.

Лидерът на ГЕРБ се обърна и към вторите в парламента - ПП-ДБ. „Слагаме на масата програмата, приоритетите, приемлив премиер, който ще съобщя утре и правим правителство. Категорично сме решени да го направим, каквото и да ни струва това. Ние не можем повече да разделяме партиите в парламента.

Всички те са излъчени от българския народ и ще се съобразим с това. Нямаме изисквания към личностите в този кабинет. Няма значение дали са експерти, или партийни фигури, ще гледаме само дали си вършат работата", обясни Борисов. 

„Имената на министрите ще поделим с тези, които се съгласят да носят споделена отговорност с нас", каторичен е лидерът на ГЕРБ.