Борисов за Денков и Пеевски: Да оставим тези момчета да се оправят

Не сме против бюджета, но има неща, които ни притесняват, каза лидерът на ГЕРБ

Политика
11:47 - 29 Ноември 2023
3776
Борисов за Денков и Пеевски: Да оставим тези момчета да се оправят

"Нищо не бламираме. Трябва да дадем на Здравната каса ли да правят обществените поръчки? Те нямат да останат без бюджет". Това коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на министър-председателя, който разкритикува решението на здравната комисия да не подкрепи бюджета на НЗОК за догодина.

Борисов обясни още: "Ние не сме против бюджета. Имаме две неща от преходни и заключителни разпоредби, които ни смущават.

Първото е, че се забранява разкриването на нови болници и клинични пътеки. Второто е, че обществените поръчки за онколекарства ще отиват в Здравната каса. Искаме министъра да си носи пряката политическа отговорност". 

"Ние искаме да останат при министъра", добави Бойко Борисов.

"На премиера Денков мога да му кажа, че хората се изпотрошиха по заледените улици на София - така че рискът за здравето на хората беше там", критикува той. 

"В тази некоалиция имаме ясна уговорка първо да обсъждаме важните неща и тогава да ги вкараме. Има земи, които не могат да се използват за нищо. Това би могло да се разглежда. Но земи, които са плодородни и са ни важни за земеделието, не би трябвало да се разпродават", коментира Борисов по отношение на твърдението, че се готви разпродажба на земеделски земи, за което финансовият министър категорично отхвърли.

Попитан дали от ГЕРБ смятат, че Денков не се справя като премиер, както казва Делян Пеевски, той заяви:

"Оставете тези момчета да се оправят. Отговарям за ГЕРБ, другите партии отговарят за себе си. Чул съм от Пеевски, че те не искат министри в тази сглобка", каза той.

По думите му Парламентът трябва да прави закони. Борисов коментира още, че тази седмица и другата "трябва да бъдат монолитни" и да не си харчат енергията за създаването на анкетна комисия за заплахите срещу Йоловски. По думите му в Народното събрание трябва да се приемат закони, а не да е разследващ орган.