Борисов: Забраната за двойното гражданство за министри трябва да отпадне

Не са разпределяни регулаторите, заяви лидерът на ГЕРБ

Актуални новини
14:13 - 08 Декември 2023
2253
Борисов: Забраната за двойното гражданство за министри трябва да отпадне

Двойното гражданство за министри трябва да отпадне, защото в тази динамика, много има много успели българи живеят навън, не искат да си заменят  двойното гражданство, а можем да ги използваме като министри и ще бъдат успешни. Ще настояваме с колегите, ако намерим съгласие между трите партии.

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след като парламентът гласува на първо четене промените в конституцията. 

Визирам успешни български граждани в чужбина, обясни той, но не уточни дали визира двойно гражданство от ЕС, или от трети страни  Ако сте в Канада, вместо да става проблем, че си министър - имахме такъв пример, спокойно излезе глупост, с политически щети.И даде пример и с Илхан Кючюк.

Другата седмица ще е второто четене, а на 20 декември - третото четене на промените в конституцията, начерта графика Борисов.

163 депутати гласуваха за промените, това е важното, трите партии успяха да го постигнат. От ПП-ДБ отсъстваха, ще видим кои са.

Запитан дали ще претърпи промени текстът, с който си ограничават правомощията на президента за служебното правителство, Борисов отговори: 

Има неща, с които можем да се съобразим и с президентската институция, и относно указите. Тези всички разнопосочни мнения и в разговори с нашите партньори. Неведнъж съм казвал, че по тази тема съм се доверил на Христо Иванов. В разговори с колегите с групата ще търсим най-добрия баланс.

За мандата на председателите на върховните съдилища обясни, че ще се намери подкрепа за един мандат. Много интересно е становището на Венецианската комисия, която казва в прокурорската колегия да не са повече политиците, а ние казваме - нищо, ние ще си ги направим да са по-малко или повече.

Не са разпределени регулаторите, в стая в парламента. Докато нищо не е решено.Ще се търсят най-добрите хора, които не са много. 

Борисов подкрепи изпращането на нова военна помощ за Украйна. Особено тези с отпаднала необходимост, тези, които са повредени, но могат да се поправят, да се дадат и да се заменят с нови системи, които да покриват и въздушните системи, както направихме със страйкърите и бронираните машини. Това е процес, който може да обнови българската армия, каза лидерът на ГЕРБ. 

По повод последните изследвания, според които парламентът има много нисък рейтинг, Борисов каза:

Винаги съм апелирал хората да гласуват, и съм гласувал. Това, което народът е отредил, това е в парламента.