Борисов затопля отношенията ни с Иран

Политика
11:07 - 18 Април 2019
1460
Борисов затопля отношенията ни с Иран

Бойко Борисов се срещна с министъра на пътищата и градоустройството на Иран Мохаммад Еслами. Двамата разговаряха за засилването на двустранните връзки в секторите транспорт, енергетика, селско стопанство, туризъм, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

„Иран е традиционен партньор в региона на Близкия и Средния Изток и страната ни отдава голямо значение на развитието на отношенията помежду ни“, каза по време на срещата премиерът Борисов. Българският министър председател подчерта, че традиционното добро сътрудничество в областта на транспорта трябва да бъде активизирано. „България и Иран си сътрудничат във всички видове транспорт.

Българската страна приветства продължаване на дискусии относно възможностите за развитие на транспортен коридор между Гърция - България – Черно море – Грузия – Азербайджан - Армения – Иран, който създава възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и държавите от Централна и Източна Европа“, заяви премиерът Борисов. По думите му тази транспортна връзка ще допринесе за оползотворяване на нарастващия търговски потенциал в двата региона и обслужване на транзитния трафик от и за Далечния Изток.

По време на срещата в Министерския съвет беше подчертано, че приоритет за двете страни остава задълбочаването на контактите и в секторите информационни технологии, туризъм, младежта и спорта, енергетика.