Боршош правел "каквото си поиска" в НДК

Актуални новини
13:50 - 30 Април 2019
2671
Боршош правел "каквото си поиска" в НДК

Вицепремиерът Томислав Дончев и заемащата същата позиция в предишното правителство „Борисов” Лиляна Павлова свидетелстваха срещу Мирослав Боршош по време на поредното заседание по делото срещу него днес. Както е известно, Боршош е подсъдим за злоупотреби и безстопанственост като изпълнителен директор на НДК.

„В работата с Мирослав Боршош като директор на НДК не се получи тази екипна работа, с която съм свикнал. Всъщност, като се замисля, с него главно си пишехме писма”, каза вицепремиерът Томислав Дончев в съда. След като даде показания по делото срещу бившия директор на НДК, той обясни пред репортери, че е свикнал, когато работи с някого, да се обединят около някакви цели и да имат общо разбиране за нещата. Това изобщо не се получило с Боршош още в началото.

„Имали сме спорове много пъти по различни теми, в това число извън европредседателството и за начина, по който се управлява НДК. Имах притеснения, че разходите са в темп, който не съответства на приходите. Така се натрупаха сериозни дефицити. А за част от тях така и не получих никакви документи, въпреки че многократно настоявах", каза още Дончев.

Дали обаче парите, целево предвидени за ремонта на НДК, са харчени за плащане на ток, трябва да установи експертиза. Имало възможност тези средства да се ползват нецелево, но след това да бъдат компенсирани от други приходи. Това не се считало обезателно за нарушение, обясни вицепремиерът.

Бившият министър за европредседателството Лиляна Павлова пък заяви в съдебната зала, че били сключени договори за ремонти. При посещение в НДК обаче се оказало, че през определени периоди имало проблеми заради забавени плащания. Тя обясни, че не цялата сграда на НДК е била предвидена за ремонт, а близо половината. Павлова уточни, че от 10 май до 20 юни 2017 г. са били направени множество проверки на НДК, които довели до сериозни притеснения. Те показали, че липсва бизнес и инвестиционен план, няма график на ремонта, както и изобщо не е ясно какви материали се влагат.

Тя обсъждала с Мирослав Боршош проблема, за да чуе неговата гледна точно, в устните й забележки нямало несъгласия, но никога не получила документи, които изисквала от него. „В общи линии, той си правеше каквото си поиска и не ни даваше нито исканата документация, нито обяснения, въпреки че сме принципали”, посочи Лиляна Павлова. Била получена информация, че от целевата субсидия от 17 милиона лева, отпусната през 2016 г., са налични едва 6 милиона, а в същото време на изпълнителя е платено едва 20%, тоест 3,4 милиона лева. Останалите над 6 милиона лева ги нямало по сметките на НДК, с тях Боршош покривал други разходи, за които изобщо не сметнал за необходимо да уведоми държавните органи.

Лиляна Павлова имала сериозни забележки и към качеството на ремонта, когато отишла да направи лично инспекция. Заради всички тези проблеми бил създаден консултативен съвет от архитекти и инженери, които да следят качеството на работа.

Срещу Мирослав Боршош са повдигнати няколко обвинения - за нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Той отказва да дава изявления пред медиите и до този момент не е дал нито едно интервю по темата. Същевременно, след като бе отстранен от НДК, отвори 2 огромни заведения в центъра на столицата – „Книгата” и „Киното”, в които видимо са инвестирани ако не милиони, то поне стотици хиляди лева.

На снимката: Мирослав Боршош в съда във вторник, 30 април, заедно с адвокатката си Ина Лулчева. Снимка: БТА