Борусия Дортмунд напусна Лига Европа след ново голово шоу на "Аиброкс"

Спорт
09:33 - 25 Февруари 2022
1388
Борусия Дортмунд напусна Лига Европа след ново голово шоу на "Аиброкс"

Рейнджърс отстрани Борусия Дортмунд в плейофа преди 1/8-финалите в Лига Европа. Двата тима завършиха 2:2 в Шотландия и с общ резултат 6:4 сините продължават напред в надпреварата, за сметка на един от големите фаворити за спечелването ѝ.

Шотландците напълно си заслужиха грандиозния успех. Те играха двата много силни мача – преди седмица на „Сигнал Идуна Парк“ и после на собствен терен.

Джеймс Таверние вкара за 1:0 от дузпа в 22-рата минута. Борусия върна интригата, след като направи пълен обрат още преди почивката. Джуд Белингам и Дониел Мален се разписаха. Рейнджърс обаче започна много агресивно второто полувреме и в 57-ата минута изравни с втория гол на Таверния.

Попадението на бранителя сякаш окончателно пречупи футболистите на Марко Розе, които просо нямаха отговор. Домакините дори можеха да стигнат до трети гол, но направиха няколко пропуска от чисти ситуации.

Първата възможност се откри пред домакините във 2-рата минута. Джеймс Таверние центрира в наказателното поле от фал. Алфредо Морелос стреля с глава, но прати топката високо над вратата на Грегор Кобел.

Две минути по-късно късметът покри шотландците. Юлиан Брандт изпълни корнер. Джуд Белингам успя да изпревари защитник и от близко разстояние отклони топката по посока вратата. Тя обаче рикошира в десния страничен стълб и не попадна в мрежата.

Постепенно гостите установиха контрол върху срещата и по-настоятелно търсиха гола. Четвърт час след началото Тома Мюние получи от Торган Азар и навлезе в наказателното поле. Той се строполи на земята, но главният съдия беше категоричен, че няма основания за дузпа.

Малко след това Марко Ройс намери Белингам, който стреля от границата на наказателното поле, но покрай целта.

В 21-вата минута Райън Кент смени рязко посоката и навлезе в наказателното поле на Борусия. Юлиан Брандт подложи крак и препъна Кент. Реферът категорично посочи бялата точка. Зад топката застана Таверние, който преодоля Кобел за 1:0. Защитникът се разписа и в първия мач между двата отбора.

Четири минути по-късно Белингам проби и отклони към Брандт, който можеше да изкупи вината си за дузпата. Неговият удар обаче беше в обсега на Алън Макгрегър, който успя да избие.

Половин час след началото Дортмунд възстанови равенството и възвърна надеждата си, че може да стигне до обрата. Дониел Мален напредна с топка в крака и проба извеждащ пас. Защитник го пресече, но подари топката на Белингам, който вкара.

В 35-ата минута Рейнджърс пропусна да вкара втори гол. Скот Арфийлд се озова сам срещу Кобел, но не успя да го преодолее. Последва и добавка на Морелос, но Матс Хумелс изчисти топката от голлинията.

В ответната атака Дониел Мален стреля моюно от границата на наказателното поле, но и Макгрегър блесна с чудесна намеса. При корнера Борусия искаше дузпа за игра с ръка на Таверние, но такава не беше отсъдена.

Три минути преди почивката вестфалци стигнаха до пълния обрат в резултата. Брандт получи диагонален пас в наказателното поле. Той овладя и комбинира с Белингам. Младокът не успя да нанесе удар, но елегантно с пета продължи към Мален. От чиста позиция нападателят не пропусна.

До почивката Рейнджърс едва не допусна трети гол. Нико Шулц изведе Дониел Мален, който рязко смени посоката и потърси удар в близкия ъгъл, но топката срещна външната страна на мрежата. В самия край на първата част Тома Мюние отклони меко центриране на Мален, но право в ръцете на Макгрегър.

Рейнджърс започна агресивно второто полувреме и създаде няколко опасности за вратата на Кобел. В 50-ата минута стражът отрази опасен удар на Морелос. Шест минути по-късно колумбиецът отново беше изпуснат от защитата на Дортмунд, но Кобел съхрани мрежата си.

Натискът на домакините даде резултат и в 57-ата минута Таверние възстанови равенството с втория си гол в мача. Кевин Баси центрира отляво, а Таверние засече и прокара топката между краката на Кобел.

В 63-тата минута играчите на Марко Розе много добре разиграха топката. Торган Азар подаде към Мален, който изведе Марко Ройс очи в очи с Макгрегър. Германският нападател преодоля вратаря, но си поведе дълго топката и не успя да я прати в празната врата.

В 67-ата минута Морелос отне топката от Емре Джан и се озова сам срещу Кобел. Той не се полакоми и подаде към Райън Кент, за когото остана по-лесното – да вкара на празна врата. Радостта на „червено-черните“ обаче не трая дълго, тъй като голът не беше зачетен заради нарушение на Морелос срещу Джан. Наложи се намеса на ВАР. Ситуацията беше спорна, но като че ли съдията по-скоро взе правилното решение.

Физическият запас на германците сякаш се изчерпа и нападения към вратата на Макгрегър бяха все по-редки и по-редки. В 81-вата минута Щефен Тигес получи отляво. Влезлият преди минути като резерва центрира остро. Последва удар с глава на Юсуфа Мукоко, но над целта.

В 1-вата минута от добавеното време Рейнджърс можеше да направи победата си още по-убедителна. Кент показа добра техника и се откъсна при бърза контраатака. Той опита диагонален удар по земя, но Кобел плонжира и спаси.

Така Рейнджърс стигна до крайния успех, а участието на Борусия в евротурнирите през сезона приключва. Играчите на "жълто-черните" поздравиха многобройната си агитка на "Айброкс" със сълзи в очите.