Боряна Димитрова от "Алфа рисърч": Ще има по-малко партии в парламента

Има вече формирано по-прогресивно и по-консервативно крило в политическата ни класа, заяви социоложката

Политика
10:13 - 02 Март 2023
2230
Боряна Димитрова от "Алфа рисърч": Ще има по-малко партии в парламента

Възможно е след поредните предсрочни парламентарни избори да има по-малко партии в парламента и да спрем вълшебната дума от последните три-четири парламента "фрагментация", каза днес пред Би Ти Ви Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

Според нея обаче дори това да се случи, решаването на политическото уравнение няма да бъде по-лесно. Коментарът на социолога идва ден след като бяха разпространени последните данни от проучване на "Алфа Рисърч". Според него в парламента е възможно да влязат пет партии, като коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" води с малко пред ГЕРБ.

Според Димитрова проблемите с БСП не са свързани с хартиената бюлетина и едва ли тя ще покаже промяна в електоралните нагласи. "Има вече формирано по-прогресивно и по-консервативно крило в политическата ни класа. С това може би се доближаваме и до структури, които можем да видим в редица други европейски страни", коментира тя.

За Боряна Димитрова и тези избори ще са битка между хората, които вече са решили за кого да гласуват.

"Няколко течения има в България - либерална прозападна общност, по-консервативна прозападна общност и националистическа общност. Те трябва да покажат как частите на обществото могат да си говорят и живеят", каза Боряна Димитрова.