Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч": Ще има правителство, но за малко

Политическата ситуация във всеки следващ парламент изглежда по-сложна, отколкото в предишния, отбеляза политоложката

Политика
19:10 - 25 Юни 2024
3445
Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч": Ще има правителство, но за малко

По-голяма е вероятността да се стигне до сформирането на правителство. Такава прогноза направи пред БНР Боряна Димитрова, "Алфа рисърч".
 
"Смятам, че ще има правителство, но не му предвиждам чак толкова дълъг живот. Все пак съществува около 40% шанс за предсрочни избори. Ресурсите и най-големите възможности са в ръцете на една партия, а пък тези, които имат по-малка степен на легитимност и възможности, проявяват най-голям ентусиазъм. Те дават заявка, че са готови да поемат тежестта на властта. Това е парадоксална ситуация, която в голяма степен отразява голямата трудност на стиковане на политически, парламентарни, вероятно икономически и геополитически интереси".

Димитрова все пак очаква съчетаването на легитимния граждански интерес, който е България да има редовно правителство, с един скрит такъв - на икономически кръгове, да доведе до редовно управление.

Единствената възможност, ако има правителство, е това да стане с първия мандат, смята тя.

"Ако не се сформира правителство, задължително ще се стигне до трети мандат по процедура, но не и по съдържание. Никога не става дума само за математическо мнозинство, а за съвпадение на политики".

"Могат да се намерят различни формули на управление, но никой няма да пожелае да го нарече "коалиция", заяви Димитрова в предаването "Нещо повече".

Отделни гласове в подкрепа на такова правителство, освен от ГЕРБ и ДПС, биха могли да дойдат от различни партии, посочи Боряна Димитрова.

"Величие", БСП, ИТН. Не бих изключила възможността всяка от останалите групи да има по един-два гласа, които да заявят подкрепа. Това би довело до възможност да се каже, че тя е от по-широка палитра от партии".

Едно правителство на малцинството винаги е рисково, отчете още тя.

Димитрова се спря и на все по-нарастващата апатия на българина спрямо политическия живот. Като тревожна тенденция определи и нарастването на дела на малките радикални групи.

"Изведнъж може да се окажем в един парламент с множество такива, които да намалят рязко влиянието на т.нар. "системни партии".

Политическата ситуация във всеки следващ парламент изглежда по-сложна, отколкото в предишния, отбеляза Димитрова и предупреди: "Колкото повече вървим към съкращаващ се цикъл на избори, толкова по-голям е рискът за парламентарната демокрация".