Босна&Херцеговина не признава Косово

Политика
22:01 - 16 Октомври 2020
2936
Босна&Херцеговина не признава Косово

Членът на председателството на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик заяви, че в четвъртък колективният орган е решил да не признава едностранно обявената независимост на Косово, цитира думите му електронното издание „МКД“, предаде „Фокус”.

Той каза пред репортери в Сараево, че е гласувал против признаването на Косово, че босненският член на президентството Шефик Джаферович се е въздържал от гласуване, докато хърватският член Желко Комшич изобщо не е гласувал.

"Формално и законно БиХ взе официално решение вчера за непризнаване на Косово и това е много важно," каза Додик.

На 17 септември председателството на БиХ за първи път гласува за позицията на Босна и Херцеговина относно статута на Косово, а след това Комшич и Джаферович гласуваха за признаване на независимостта, докато Додик беше против.

Тогава беше договорено да се премине към втори кръг на гласуване на следващата сесия, която се проведе вчера.

Тогава Додик каза, че ако резултатът от гласуването бъде отново два към едно, ще наложи вето на решението и ще поиска гласуване за признаването на Косово в Парламента на Република Сръбска.

Изявлението на Додик беше коментирано от кабинета на Комшич.

„Няма решение. Ако има, нека Додик го покаже. "Той няма да го покаже, защото го няма", каза кабинетът на хърватския член на председателство на БиХ.

Председателят на председателството на БиХ Шефик Дзаферович подчерта, че няма решение за Косово в Босна и Херцеговина, докато не бъде постигнат консенсус.