Босненските медии : Митал обра и българския Кремиковци , но мина между капките

Новини
13:51 - 25 Юли 2019
6130
Босненските медии: Митал обра и българския Кремиковци, но мина между капките

Името на България отново цъфна в доста негативна светлина в комшийските медии, този път покрай ареста на индийския псевдомилиардер Прамод Митал в Тузла по обвинение в източването на металургичния комплекс "Глобал Испат Коксна Индустрия Лукавац" (ГИКИЛ) в Босна.

Пресата в страната, начело с местните "24 сата" и "Дневни Аваз", както и сръбският "Курир", открито се подиграват на родното правосъдие, позволило на смуглия дребосък да се измъкне по терлици от страната, след като хлопна кепенците на гиганта "Кремиковци".

През 2005 г. Прамод и брат му Винох взеха 71% от акциите на социалистическия мастодонт от "Дару Металс" на Атанас Тилев, който го приватизира 6 години по-рано за 1 долар. "Кремиковци" фалира през 2009 г., а Прамод се изнесе скоропостижно от България, като хариза футболния гигант ЦСКА на босовете на боклука Димитър Борисов и Иво Иванов.

Александър Томов се усмихва в съда и има защо

Дясната ръка на индиеца у нас - евролевият политик Александър Томов, беше съден и оправдан за източването на дружествата и сега на свой ред води и печели дела срещу прокуратурата за незаконни обвинения. Сашо Апашо издаде книга за източванео на "Кремиковци", в която посочи като главен виновник за източването на металургичния комбинат силовия застраховател, домогнал се до  съветник в ДАНС Алексей Петров.

Делото срещу Сашо Томов и още трима ръководители на металургичния комбинат беше внесено в съда преди 11 години, а четиримата подсъдими бяха окончателно оправдани през лятото на 2016 г. Преди това обаче Томов беше осъден на 9 години затвор на първа инстанция, но след това съдията Мариян Марков забави с 2 години мотивите, а после апелативният съд прие, че мотиви към присъдата на практика липсват и върна делото на СГС. След още две години четиримата бяха оправдани на три инстанции по всички обвинения, като съдилищата приеха, че присвояване от „Кремиковци“ за близо 30 млн. лв. и на 3,5 млн. лв. от ЦСКА изобщо не е имало.

"Надяваме се международният аферист Митал да не се радва отново на "българско правосъдие" и да си плати за това, че близо 15 години е ощетявал хиляди работници и техните семейства", пише "24 сата".

Прамод е част от фамилната компания "Митал Стийл" с годишен оборот от 30 милиарда долара, която притежава стоманодобивни предприятия в 18 различни страни. Личното богатство на големия му брат Лакшми се оценява на над $18 млрд.