Боян Магдалинчев: Ако шефът на СГС е с чуждо гражданство, актовете му са незаконни

У нас
15:06 - 14 Октомври 2021
3642
Боян Магдалинчев: Ако шефът на СГС е с чуждо гражданство, актовете му са незаконни

Председателят на Съдийската колегия на ВСС Георги Чолаков е разпоредил да се събере допълнителна информация във връзка с писмото, което вчера е било предоставена на ВСС от правосъдния министър Янаки Стоилов за гражданството на шефа на Софийския градски съд Алексей Трифонов.

Повече данни са били поискани от Министерството на правосъдието и от общини. Това стана ясно от думите на представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

Той потвърди, че в кадровия орган са били получени документи от министъра на правосъдието по повод гражданството на Трифонов.

Магдалинчев обясни, че принципното положение е, че когато некомпетентен орган издава актове, те са нищожни и трябва да бъдат оспорени по съдебен ред.

Става дума за административни актове, издавани от Трифонов като председател на съда, а не за присъдите, постановени от градския съд.

По-рано днес правосъдният министър съобщи, че проверка в масивите за населението е показала, че Трифонов няма българско гражданство, като е изпратил данните по случая на ВСС.

Стоилов обясни, че при пресъставянето на акта за раждане на Трифонов не са били установени основания за придобиване на българско гражданство.
"Тъй като той е роден извън страната, трябва да е придобил друго гражданство", посочи Стоилов.

Трифонов е роден в град Курск. С неговото гражданство вече се занимава и ВАС. Тогава беше получено писмо от Руската федерация, че не е и техен гражданин.