Боян Магдалинчев атакува Лозан Панов за Полфрийман

Представляващият ВСС определи поведението на председателя на ВКС като недопустимо

Политика
16:44 - 15 Октомври 2019
3884
Боян Магдалинчев атакува Лозан Панов за Полфрийман

Изявлението на председателя на ВКС Лозан Панов, че съдиите трябва да побързат по делото "Полфрийман", а вътрешният министър да изпълни определението на апелативния съд, нажежи страстите в съдийската колегия на ВСС.

След края на заседанието представляващият Висшия събеден съвет Боян Магдалинчев попита колегите си дали няма да вземат отношение по обръщението на Панов. То бе публикувано в понеделник на сайта на ВКС. Преди заседанието Магдалинчев обяви, че поведението на Панов е недопустимо.

"Казах, че не съм съгласен със становището му. Не може непрекъснато да се хвърля упрек към ВСС, че не защитава интересите на магистратите. Не може в конкретния случай да се дава квалификация дали казусът е елементарен. Дали е такъв, или не, това е правомощие на съдебния състав. Правят се внушения в друга посока“, каза Магдалинчев.

Когато той постави въпроса за дискусия, шефът на ВКС напусна заседанието.

Магдалинчев упрекна още Панов, че вместо да бъде в страната, за да реагира на напрежението около случая, шефът на ВКС по това време бил в командировка в Люксембург.

Севдалин Мавров се присъедини към мнението на представляващия ВСС. Той добави, че не желае да взима отношение по казуса „Полфрийман“ и ще се отведе, но напомни, че съдийската колегия отдавна иска от Панов да назове „имена за зависимости“. Преди да напусне залата, Мавров каза, че не се чувства зависим, но е обиден и е обидно за състава от ВКС това, което е написал Панов. "Ние сме длъжни да го защитим", заключи Мавров.