Боян Магдалинчев: Лозан Панов иска да злепостави мен и ВСС

Не съм разгласявал съдържанието на писмото от САЩ за съдия Миталов, твърди шефът на ВСС

Топ
16:15 - 14 Май 2020
1503
Боян Магдалинчев: Лозан Панов иска да злепостави мен и ВСС

Очевидно целта на председателя на ВКС Лозан Панов е да злепостави мен и ВСС. Това заяви представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев. Думите му бяха по повод заявеното вчера от Панов, че Магдалинчев манипулира общественото мнение, твърдейки, че държавният департамент е изпратил писмо за съдията Андон Миталов.

Магдалинчев уточни, че в интервюто си пред "Свободна Европа" е казал само, че е изпратено писмо с гриф поверително и нищо повече, той не е разгласявал съдържанието на документа. Същото Магдалинчев повтори и във вторник пред журналисти. 

По-късо Лозан Панов го упрекна, че манипулира общественото мнение, защото всъщност от посолството на САЩ били изпратени само бележки от среща между представители на посолството и нашето външно министерство.

"Никога не съм се опитвал да манипулирам общественото мнение. Казал съм само, че сме получили гриф с писмо поверително. Изявлението на господин Панов очевидно следва други цели", добави представляващият ВСС.

Магдалинчев заяви още, че именно той поиска да се разглежда от ВСС скандалния клип, заснет в съдебната палата, на който полуголи танцьорски кършеха тела.

Припомняме, че в началото на февруари Миталов получи черен печат от САЩ заедно със съпругата и дъщеря си. Тогава правосъдният министър Данаил Кирилов поиска уволнението на магистрата.

Забраната съдията да влиза в САЩ дойде само четири месеца след като той пусна лидера на движение "Русофили" Николай Малинов да пътува до Москва. Малинов е обвиняем за шпионаж в полза на Русия. В началото на ноември обаче съдията му разреши тридневното посещение в руската столица, без преди това да се е произнесла прокуратурата, както гласи Наказателно-процесуалния кодекс. Малинов отиде в Москва, за да получи орден от Владимир Путин. Заради даденото от Миталов разрешение бившият главен прокурор Сотир Цацаров сезира Инспектората към ВСС. След предварително проучване изводът на инспекторите беше, че няма основание за образуване на проверка, защото не открили нарушения за организацията по образуването и движението на делото.