Боян Магдалинчев: Президентът не налага главен прокурор

Промените трябвало да се правят след избора на новия обвинител №1

Новини
16:58 - 17 Май 2019
3191
Боян Магдалинчев: Президентът не налага главен прокурор

Президентът не е правил опит да налага кандидатура за главен прокурор. Това заяви представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев след днешната си среща си с Румен Радев.

Магдалинчев бе поредният висш магистрат, с когото държавният глава проведе консултация за обсъждане и изготвяне на критерии за избора на нов главен прокурор.

След като по-рано премиерът Бойко Борисов определи срещите като опит на президента да се бърка в работата на "независимата съдебна система", Магдалинчев отрече по време на разговора да са обсъждани кандидатури.

По повод идеите за промени в процедурата за избор Магдалинчев коментира, че такива е по-добре да се правят чак, след като вече има избран нов главен прокурор.

„В разговора с президента изобщо не се засегнаха конкретни имена, конкретни личности, а се поставиха само институционално как стоят нещата и отношенията. Когато това може да се прави, не е нито нещо лошо, нито отрицателно качество. Напротив. Желателно е повече институционални отношения да се поддържат. Независимостта на съдебната власт не е накърнена от това, че се проведоха разговори в тази посока. Още повече, пак казвам, нищо конкретно, само най-общи неща се обсъждаха“, обясни представляващият Висшия съдебен съвет.
 
„Не усетих президентът да се намесва в избора за главен прокурор. И дума не е споменал за конкретна личност, за конкретни процедури. Фактори, които могат да повлияят в тази посока. Но моето становище, което изложих и пред президента е, че при предстояща процедура, да се променят правилата, създава усещането за друго нещо, че се прави. Т.е. трябва да продължат нещата по избора със сега действащата процедура и след това вече да се предприемат действия за промяна“, добави Магдалинчев.