Боян Магдалинчев: САЩ ни изненадаха с Миталов

Топ
09:18 - 21 Февруари 2020
1793
Боян Магдалинчев: САЩ ни изненадаха с Миталов

Случаят със съдия Андон Миталов не е прецедент. Прецедент е голямата публичност, която придоби, каза представляващият ВСС Боян Магдалинчев. По думите му разследванията от дисциплинарна комисия към ВСС е практика, но по закон се гледат при закрити заседания и затова не стават публични.

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Той и семейството му получиха забрана за влизане в САЩ с мотива, че магистратът е замесен в корупционни действия.

"Американската страна разгласи обстоятелство, което според нея е основание определено лице да не бъде допускано в САЩ. Това е дипломатическа мярка, която се предприема за много хора, понякога се разгласява, друг път не. Витаеше, че нещо ще се случи. Не допускахме, че ще бъде магистрат", каза Магдалинчев.

По думите му в закона има забрана да се разгласяват факти около дисциплинарното производство, но изрично е предвидено, че се изслушва разследваното лице. Също така законът е предоставил на комисията да събира доказателства. След като приключи процедурата, тя ще излезе с проект на решение за или против налагане на наказание, след което съдийската колегия ще вземе своето решение.

Преди дни президентът Румен Радев се срещна с представители на ВСС. На срещата не били обсъждани правомощията на главния прокурор, а Венецианската комисия, както и идеята представителите на прокурорската колегия на ВСС да бъдат юристи, но не и прокурори.