Боян Расате пред Lupa.bg: ВМРО си прави реклама с доброволческите отряди

Политика
16:11 - 20 Юни 2020
3508
Боян Расате пред Lupa.bg: ВМРО си прави реклама с доброволческите отряди

Създаването на доброволчески отряди от ВМРО е популизъм, предизборен трик, евтин номер за вдигане на политически рейтинг. Няма конкретика в предложението на коалиционния партньор на ГЕРБ за тези формирования – не знаем кой ще участва в тях, кой и как ще прави подбора. Това заяви пред Lupa.bg националистът Боян Расате, който преди години поведе доброволчески отряд, за да пази гражданите от бежанци.

 „Опитахме на 2 пъти нашите доброволчески отряди да придобият легитимност – първият път беше през 2007 г., вторият – 2014 г. И двата пъти срещнахме остър отпор от страна на държавните институции. Каракачанов тогава открито се обяви против нашето начинание. Бяхме подложени на репресии – привикваха наши членове, задържаха ги по време на патролирането. Станахме за посмешище на онези, които трябваше да бъдат проверявани – цигани, бежанци, престъпници”, обясни Расате.

 Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов също не е обнадежден, че доброволческите отряди ще са полезни на обществото.

 „ Ако вършеха работа, те щяха да бъдат въведени още след Промените. Може би част от пенсионираните полицаи и военни биха се ангажирали с подобна дейност срещу някаква привилегия като носене на оръжие например. Не зная обаче доколко е възможно да се постигне с тях позитивен ефект. След като обаче управляващите са имали договореност, доброволческите отряди да бъдат приети в закона, би следвало да го направят. Ако не работят, тогава ще ги прекратят. Аз бих подобрил патрулно-постовата дейност, вместо да разчитам на доброволчески отряди”, коментира пред Lupa.bg Емануил Йорданов.