Боят между Стоянов и служителя на НАП: Кой напада първи? (ОБЗОР)

Журналистът има повдигнати обвинения за заплаха с убийство и хулиганство

Новини
20:55 - 24 Април 2024
5372
Боят между Стоянов и служителя на НАП: Кой напада първи? (ОБЗОР)

Запис от охранителна камера, с който БНТ разполага, показва целия конфликт между журналиста Димитър Стоянов и служител на НАП.

След като получи обвинение Стоянов беше освободен от ареста срещу парична гаранция от 5000 хиляди лева. В социалните мрежи журналистът заяви, че е бил нападнат първи и през цялото време се е отбранявал. Според данните на прокуратурата освен, че е извадил боен пистолет на обществено място Стоянов е нанесъл множество удари на данъчния служител.

Директорът на НАП заяви, че неговият подчинен е станал жертва на брутална агресия. Служебният вътрешен министър Калин Стоянов заяви, че в действията на МВР няма провокация.

На кадрите се вижда как Димитър Стоянов спира автомобила си на аварийни светлини, след това пресича улицата. Журналистът e пресрещнат от друг мъж, който ускорено се приближава към него, блъска го, а той от своя страна го отблъсква с ръце. Малко след това следва размяна на удари.

Инцидентът е заснет от няколко охранителни камери разположени в близост до паркинга. Според прокуратурата Димитър Стоянов е нарушил обществения ред и е нанесъл множество удари с крака и ръце в областта на главата на данъчния служител.

След като беше освободен от ареста журналистът публикува във Фейсбук своята версия. Според Стоянов от клипа става ясно кой първи търси провокация.

"Ясно се вижда, че той идва, за да се бие с мен. Аз се движа с ръце в джобовете, за да покажа, че не смятам да се бия с него. Няколко пъти се опитвам да приключа с тази свада", заяви Димитър Стоянов.
Според журналиста той е бил нападнат в гръб, а на кадрите се вижда как служителят на НАП замахва с ръка. Стоянов твърди, че през цялото време се опитвал да блокира ударите.

"Когато оставам под него имам само един десен прав, който го връща назад. Това се вижда ясно. Удрям го в гърдите, когато вижда, че той няма да спре да удря. За разлика от него не удрям в главата", допълни Димитър Стоянов. От СДВР заявиха, че срещу Стоянов са повдигнати обвинения за заплаха с убийство и хулиганска проява.

"Конфликтът следва да се изясни в рамките на досъдебното производство. По първоначални данни конфликтът е възникнал заради спор за паркомясто", коментира Любомир Николов, директор на СДВР.
От СДВР заявиха, че преди да бъде задържан Стоянов е заявил на полицаите от пето районно управление, че ще се яви за обяснения след като се освидетелства в "Пирогов". Според МВР той се е забавил повече от четири часа.

"Доста време се е забавило негово освидетелстване. След направена справка в "Пирогов" дали такова лице се е явило за преглед, колегата установява, че все още няма такъв посетител и се насочват към здравното заведение, за да проверят дали има такова лице за освидетелстване. Това е една ежедневна и рутинна дейност на служителите в СДВР. Тя се прави по протокол, има си процедура.

Тя не зависи от това, кое лице е обект на сигнала или срещу кого е подаден този сигнал", заяви Любомир Николов.

По случая са разпитани двама свидетели. Законно притежавания пистолет на журналиста е иззет от полицията. При претърсвания в дома на Стоянов са открити два бойни пистолета и една карабина. От полицията заявиха, че е направена проверка дали са подавани друг път сигнали за агресивно поведение от страна на данъчния служител.

"Нямаме такива подадени сигнали. Извършена е проверка, в която не установено да има подадени сигнали спрямо него", каза Иван Петков, началник на 5 РПУ.

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов защити служителите си и заяви , че истинските журналисти не се разхождат с пистолети в джоба. Според Спецов по случая има спекулации и изкривяване на фактите, а данъчният служител е станал жертва на брутална агресия и арогантност.

"Оръжието на журналиста е истината. Това е и моето оръжие. Заявявам, че няма да толерирам по никакъв начин замесването на името на НАП в определени медийни публикации с цел обслужване на политически или бизнес поръчки", заяви Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП.

Служебният вътрешен министър Калин Стоянов коментира твърденията на сайта Бърд, че арестът на Димитър Стоянов е свързан с разследване на медията за бившия му зет, който се представял за данъчен, за да рекетира търговец.

"Сестра имам, но тя е разведено от 2009 година с въпросния човек. 15 години нито аз, нито член на моето семейство поддържаме някакъв контакт с него. Не знам къде е работил, какво прави, къде живее. Това не е моя работа", каза още вътрешният министър Калин Стоянов.
Калин Стоянов допълни, че законът е за всички и случаят не може да бъде определен като провокация.