Божана Апостолова: Съмнителният Михаил Заимов е некомпетентен, не се готви за предаванията

Собственичката на издателство "Жанет 45" нападна остро водещия на "Култура.БГ"

Култура
13:50 - 17 Юни 2019
5503
Божана Апостолова: Съмнителният Михаил Заимов е некомпетентен, не се готви за предаванията

Божана Апостолова нападна остро водещият на предаването "Култура.БГ" по БНТ1 Михаил Заимов. Писателката, която е собственик на издателство "Жанет 45", публикува на личната си страница във Фейсбук гневна тирада срещу Заимов, който по думите й бил некомпетентен и не се готвел за предаването си. Препечатваме статуса на Апостолова.

"Тридесет години издателство „Жанет 45“ полага усилия, дори бих казала свръхусилия, за създаване на духовно общество. Осемнадесет години правим фестивала „Пловдив чете“. Между 50 и 70 мероприятия се провеждат в рамките на 10 дни, които са продължение на 4-5-месечното издание „Младият Пловдив чете“.

Тази година съм меко казано изумена. Дори единственото предаване на държавната БНТ – "Култура.бг" – не беше съмишленик в тази борба. Вместо в едни нещастни 5-6 минути всеки ден да се съобщават новини от „Пловдив чете“ от рода на: „Пловдив продължава да чете“, „Ти, уважаеми зрителю, прочете ли две страници днес?“ и по този начин предаването да провокира интерес към четенето, водещите бягат далече от тази тема.

Нещо повече – когато ме поканиха на интервю за „Пловдив чете“, самомнителният Михаил Заимов, който според мен не се готви за предаванията, а разчита на някаква си негова обща култура, си разреши да ме репликира иронично: „Защо си е поканила тази (Рене Карабаш), като не й даваш думата?“. А преди да й дам думата, бях длъжна да изясня акцентите и важността на фестивала, както и да подчертая най-интересните мероприятия от програмата. Но… Заимов не слушаше, не беше подготвен и се държеше неподобаващо. А след това цяла седмица двамата водещи не казаха нито дума за „Пловдив чете“. Е, питам, така ли се създава духовно общество, така ли се окриляват четящите хора? „Пловдив чете“ не е виновен за комплексите на Михаил Заимов. В некомпетентността му и известният му род не би могъл да му помогне.

Хората, на които бих искала да благодаря, са читателите, които всеки ден са на различните мероприятия, според собствените им любопитства. Те, читателите, направиха и тази година „Пловдив чете“ да се случи. Благодаря им от сърце!"