Божанов от ДБ: Антон Славчев не изпълнява задълженията си, трябва да си ходи

ПП-ДБ имат 39 гласа за свалянето на шефа на Антикорупционната комисия, нужни са 80

Новини
13:52 - 08 Август 2024
921
Божанов от ДБ: Антон Славчев не изпълнява задълженията си, трябва да си ходи

"Антон Славчев системно не изпълнява служебните си задължения. Също така е една от "бухалките" на Пеевски. Затова подготвихме решение за неговото освобождаване от антикорупционната комисия. " Това коментира Божидар Божанов.

Денят започна с нов политически сблъсък - намерението на ПП-ДБ да свалят председателя на антикорупционната комисия Антон Славчев.

Той констатира още, че са им необходими 80 гласа за тази инициатива. Те самите имат 39. За момента никой не е изявил желание да ги подкрепи, въпреки че са изпратили писма до всички.

„Всеки ден с нещо ни изненадват, но не мога да коментирам нещо, което не е станало", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Делян Пеевски също коментира дейността на антикорупционния орган и неговия председател.

„200 милиона са освободени и е трябвало да отидат в хазната. Знаете ли защо му искат оставката? Защото е спечелил конкурс за прокурор и се нуждае от това освобождаване", посочи той.

От БСП обявиха, че са били канени да дадат своите гласове. „Получихме мейли, не е много сериозно. Този парламент е изчерпан за подобни решения", заяви Борислав Гуцанов.

Другите партии още не са коментирали дали ще дадат подкрепа за това решение.

Антон Славчев е завършил висше военно транспортно училище „Тодор Каблешков" в София и Великотърновски университет „Св.св. Кирил и Методий", специалност „Право".

Има дългогодишен стаж в системата на МВР. В периода 2008 г. до 2018 г. е служител на Държавна агенция „Национална сигурност".

От месец април 2018 г. е избран от Народното събрание на Република България за заместник-председател на Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.