Божи знак: Руският патриарх се сгромоляса по време на литургия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Кирил се подхлъзна на пода, който наръси със светена вода, противниците му видяха в това възмездие заради оправдаването на военната агресия в Украйна

Актуални новини
17:05 - 25 Юни 2022
9646
Божи знак: Руският патриарх се сгромоляса по време на литургия (ВИДЕО+СНИМКИ)

Руският патриарх Кирил падна по време на литургия в църква в Новорусийск. Той обаче не е получил сепиозни травми. Причината за инцидента е бил мокрият от светената вода под, сподели самият патриарх по време на своята проповед. Самият Кирил поръси преди това миряните със светена вода.

„Това, че днес паднах, не означава нищо. Просто подът е нов, в него можеш да се огледаш – толкова е блестящ и гладък. Но когато върху него падне вода, дори и светена, започват да действат законите на физиката. Днес имах злополучно преживяване на този прекрасен под. Но по Божията милост, без всякакви последици“, каза по-късно Кирил, чиято проповед бе излъчена по руските телевизии.

На кадри в социалните мрежи се вижда как 75-годишният предстоятел на Руската православна църква се похлъзва и с все сила пада под гръб на мраморния под. Неговите бодигардове, както и духовници веднага се спускат да го вдигнат.

Патриарх Кирил е смятан за един от най-верните съюзици на президента Владимир Путин. Противниците на архиерея веднага видяха в падането му Божи знак и коментираха, че това е възмездие заради това, че Кирил подкрепя руската военна агресия срещу Украйна. На 27 февруари той я определи като сражение със „силите на злото“, опълчили се срещу историческото „единство“ на Русия и Украйна.

По-късно руският патриарх обвини либералните западни ценности – и по-специално гей парадите – за "началото на военните действия" на Русия в Украйна. Така практически той оправда разпоредената от президента Путин война срещу съседната държава. Патриархът направи това в своята проповед, публикувана и на официалния сайт на Московската патриаршия, по повод Сирни заговезни -или Прошка, отбелязвана в православния свят на 6 март.

Путин започна кръвопролитната "специална операция" на 24 февруари със задача "демилитаризация и денацификация" на Украйна, след като призна двете отцепнически територии в източната част на страната за независими републики.

Патриарх Кирил обаче каза, че войната всъщност е заради разделението между привържениците на гей-парадите – или западните правителства, които ги разрешават – и техните опоненти в сепаратистките райони на Източна Украйна.

"В Донбас има отхвърляне, принципно отхвърляне на така наречените ценности, които се предлагат днес от онези, които претендират за световна власт. Днес има такъв тест за лоялност към тази власт, един вид пропуск към онзи "щастлив" свят, света на прекомерното потребление, света на показната "свобода". Знаете ли какъв е този тест? Тестът е много прост и в същото време ужасен - това е гей-парадът. Изискванията към мнозина да правят гей-парад са тест за лоялност към този много могъщ свят; и знаем, че ако хората или страните отхвърлят тези искания, тогава те не влизат в този свят, те стават чужди за него", каза преди време патриарх Кирил.