Божинов прати Левски в Европа

Сините надвиха с 1:0 Етър в решителния бараж

У нас
21:56 - 28 Май 2019
2993
Божинов прати Левски в Европа

Левски ще играе в Лига Европа през слевдащия сезон, след като спечели решителния бараж срещу Етър с 1:0. В герой за сините се превърна резервата Валери Божинов, който в 72-ата минута с първото си докосване в мача порази противниковата врата. Така Левски успява за трети пореден сезон да стигне до евротурнирите чрез баража. Миналата пролет бе сразен Черно море с 4:1, а преди това се стигна до драматично класиране с дузпи срещу Верея.

Първото полувреме на "Герена" пред около 6000 запалянковци се оказа доста скучно, като и двата отбора играха предпазливо. Тактическото надлъгване не даде особен резултат, а първият удар във вратата дойде чак в 25-ата минута, когато Паулиньо нахлу през центъра, но стреля право в ръцете на вратаря Христо Иванов.

След почивката двата отбора показаха повече стремеж пред гола, но последваха пропуски. Крилото на Етър Дани Младенов стреля над вратата, а Станислав Костов на два пъти шутира твърде слабо, за да затрудни Иванов. В 71-ата дойде повратния момент, когато Костов отстъпи мястото на си на Валери Божинов. Точно 30 секунди по-късно Левски направи силна атака, Живко Миланов отдясно центрира остро и Божинов с глава заби топката в мрежата - 1:0. До края Етър опита да се хвърли в търсене на изравнителен гол, но хаотичните атаки на търновци не сполучиха и Левски триумфира.

Така сините са третият ни тим, който ще играе в Лига Европа, след вицешампиона ЦСКА и носителя на Купата на България Локомотив Пловдив. Първенецът Лудогорец пък за осми пореден път ще мери сили с богаташите в Шампионската лига.

Левски - Етър 1:0
1:0 Божинов (72)

Левски: Михайлов, Миланов, Д. Иванов, Рейш, Горанов, Тиам, Юруков, Ст. Иванов, Мариани, Паулиньо, Костов
Треньор: Георги Тодоров

Етър: Хр. Иванов, Илиев, Гълъбов, Василев, Пехливанов, Кр. Стоянов, Руменов, Сърмов, Младенов, Батрович, Ангелов
Треньор: Красимир Балъков

Стадион: “Георги Аспарухов”, София
Съдия: Волен Чинков