Божков насъсква адвокати срещу прокурори

Крими
18:50 - 08 Юли 2020
7045
Божков насъсква адвокати срещу прокурори

Освен, че се кани да прави партия, бившият хазартен бос Васил Божков, е готов да буни и правовата система от Дубай. В пореден постинг във фейсбук олигархът намекна, че прокуратурата се нуждаела от спешна кадрова смяна, а като доказателство за това цитира днешното становище на Софийския адвокатски съвет, според което обвинението неправомерно задържало защитници на преследваните от закона Божков и колегата му по съдба Цветан Василев.

"Когато фактите не са удобни, безсилието се превръща в страх, а страхът – в агресия.Позицията на САК относно непрозрачността на действията на Прокуратурата показва, че е време за незабавна промяна", написа олигархът.

Ето и цялото становище на САС: 

"Софийският адвокатски съвет изразява силна тревога  от факта, че задържането на адвокати на подсъдими, чиито дела са широко отразени в медиите, все повече се превръща в опасен прецедент.

Преди месеци бяхме свидетели на задържане на адвокат - пълномощник на привлечения към наказателна отговорност Цветан Василев. Сега сме свидетели на задържане на адвокат на обвиняемия Васил Божков.

Публичността и допускането на орган, призван да защитава интересите на адвокатите до непосрествена информация и до участие в процеса  е гаранция за прозрачност и избягване на съмненията, че се извършва произвол.

В неделя на 05.07.2020г.  в закрито съдебно заседание, без да се допусне представител на Софийската адвокатска колегия в лицето на Секретаря на Софийски адвокатски съвет и на журналисти, спрямо адвокат Славчо Марков е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Софийският адвокатски съвет като професионална организация, призвана да защитава честта и достойнството на членовете на Софийската адвокатска колегия, изразява своето дълбоко притеснение от задържането на адвокат от Софийската адвокатска колегия в непрозрачна процедура.

Законът допуска и в случаите, когато делото се разглежда при закрити врати, съдът да разреши присъствие на лица (чл. 264, ал. 1 НПК). В случая съдът не е обсъдил искането на секретаря на Софийския адвокатски съвет да присъства и е разпоредил да напусне съдебната зала.

Изразяваме силната си загриженост от информацията, изнесена в медиите, за нарушения при претърсването и задържането на адвоката от Софийската адвокатска колегия и от обстоятелството, че информация по делото се изнася само от прокуратурата.

В заседание на 07.07.2020г. Софийският адвокатски съвет възложи на председателя и секретаря на съвета да предприемат действия за изясняване на случая и присъствие в съдебното заседание по мярката за неотклонение на адвокат Славчо Марков от САК пред Апелативния специализиран наказателен съд".