Божков съди Гешев заради ограбване на колекцията си

Актуални новини
08:17 - 28 Май 2020
6068
Божков съди Гешев заради ограбване на колекцията си

Избягалият в Дубай олигарх Васил Божков, който е с над 15 обвинения, ще съди главния прокурор Иван Гешев заради ограбване на колекцията на бизнесмена. Това стана ясно тази сутрин от поредния пост на Божков на вече станалата популярна негова страница във фейсбук.

"За разлика от Прокуратурата в лицето на Главния прокурор Иван Гешев, аз вярвам в конкретните и законово-издържани обвиния. Хагската Конвенция от 1954 г. и Конвенцията за Защита на Световното културно наследство от 1972 г. криминализират действия, водещи до разрушаването на културно-историческо наследство и ги класифицират като „престъпление срещу човечеството“.

Като последствие от незаконното изземаване и неясната съдба на предметите от Колекция „Васил Божков“ от страна на властимащите e заведено дело срещу държавата пред съответните международни правни институции. Освен това лично ще бъдат съдени Гешев и всички длъжностни лица (чиновници, държавни служители и др.), отговорни за имуществените и неимуществените вреди, причинени от заграбването и увреждането на предметите от Колекция „Васил Божков“, написа Васил Божков.

Снимка: LAP.bg