Божков скочи на Минеков: И този започна да се навежда

Олигархът с 19 обвинения се ядоса на обвиненията на културния министър

Култура
14:32 - 08 Юни 2021
3827
Божков скочи на Минеков: И този започна да се навежда

Олигархът-беглец в Дубай Васил Божков скочи на културния министър Велислав Минеков заради обвиненията, че закони са обслужвали еднолично Черепа.

"Уважавам хората на изкуството. За съжаление, когато се закачат на държавната хранилка, те се променят коренно. Професор Минеков от протестър и борещ се против хунтата и Гешев изведнъж реши, че е част от “управляващия елит”. Започна да защитава тези, срещу които до вчера протестираше", заяви Божков през канала си за комуникация - фейсбук. 

И пробва да се защити: 

"Десетки години върша работата на държавата - събирам и спасявам културно-историческото наследство на България. Тази дейност министър Минеков обяви за “престъпна”. В другите държави за такава дейност дават медали. Моите уважения към склулптора Минеков, а към министър Минеков - да продължава да се навежда и да се наслаждава". 

Според Минеков един закон, приет от Народното събрание през 2018 г. за промени в Закона за културното наследство, обслужва само един човек - Васил Божков. Според този закон всеки музей може да издаде сертификат за принадлежност и автентичност на обект от нечия колекция, дори частен. По тази логика, според Минеков, Божков би могъл да сертифицира собствената си колекция и е само чудо, че след като е бил "помолен да напусне страната" и е заминал за чужбина, не я е взел със себе си - имал е пълно право.

Минеков припомни, че експонати от колекцията на Божков са пътували в чужбина за няколко изложби, били са показвани у нас в НИМ и НХГ, което ги легализира.