Божков визирал некомпетентни политици, не държавата

Новини
12:29 - 20 Януари 2020
3798
Божков визирал некомпетентни политици, не държавата

"В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция." Позицията е на пресцентъра на "Нове Холдинг" след срещата между Васил Божков и феновете на "Левски".

Ето и текста на съобщението:

"Във връзка с публикациите и появилите сe интерпретации за срещата на г-н Васил Божков с представителите на фен-клубове на ПФК „Левски“, бихме искали да представим официалната му позиция.

В разговора си г-н Божков визира група некомпетентни политици, които показват незачитане или непознаване на Конституцията на Република България, пред която са положили клетва, а не държавата като институция. Същите политици с действията и изказванията си противоречат и на редица европейски закони, разпоредби и норми. Законопроектът създаден и подкрепен от тях, създава и опасен прецедент в действията на властимащите към частния бизнес.

Същият проект е директно насочен срещу компанията, която финансира ПФК „Левски“. При неговото евентуално осъществяване, поетите и изпълнявани до момента ангажименти за оздравяване и развитие на клуба ще станат неизпълними."

На среща със сините фенове снощи, Божков бе цитиран да казва: "Държавата ми взе бизнеса и иска да ме фалира. Фалират ли ме, няма как да давам пари за Левски, той умира", коментирал Божков, но част от феновете не се съгласили с това негово мнение. "Дал съм 22 милиона лева за една година. Имаме план за пет години да оздравим клуба, да имаме стадион. Не виждам кой ще дава по два милиона всеки месец", отговорил той.

Шефът на "Нове Холдинг поиска подкрепа от феновете, след като стана ясно, че бизнесът му е сериозно застрашен. Законопроектът, внесен от Валери Симеонов и още 6 депутати в парламента, предвижда всички лотарийни игри, с изключение на бинго, кено и томбола, да могат да се организират само от Държавно предприятие "Български спортен тотализатор". Това на практика означава, че лицензите на Национална лотария и Лотария България ще бъдат отнети, като такъв за лотарийни билети ще има единствено Българският спортен тотализатор. (б.а. В България лиценз за лотария имат три фирми - Българският спортен тотализатор, който е държавен, както и две фирми на Васил Божков).