Божо Белия Хакер: Колата на Гешев може да е следена с чип в стикера за преглед

Позволява се автоматично засичане на конкретни автомобили чрез RFID антена

Общество
09:45 - 03 Май 2023
5749
Божо Белия Хакер: Колата на Гешев може да е следена с чип в стикера за преглед

"Взривът, активиран при преминаването на колата на Гешев ме подсети за един страничен проблем, който на пръв поглед е бюрократичен (стикерите за годишен технически преглед), но има отношение към сигурността." Tова написа депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов в своя фейсбук профил по повод атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.

Според разследващите извършителят, който все още не е установен, е имал визуален контакт, най-вероятно е бил скрит в храстите край пътя и е контролирал ситуацията. Избързал е с частица от секундата. Божо обаче има друга версия.

"Сарафов каза, че за да бъде активиран в точния момент е трябвало да има визуален контакт към мястото. Това не е задължително, заради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматично засичане на конкретни автомобили чрез RFID антена. Едва ли е такъв случаят, но такава възможност съществува", коментира още Божанов.

"Когато настоявах Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да премахване стикера с чип, посочих и проблеми със сигурността, тъй като стандартът използван за записване на информацията в чипа не е предвиден за тези цели", заяви той и допълни, че това позволява неоторизирано четене на поне част от данните (а има вероятност и на всички данни), което улеснява различни престъпни дейности.

"Тогава дадох пример с автокрадци, но има всякакви други рискове, вкл. разузнавателни, когато има лесен за отдалечено четене чип с немалко информация", написа още депутатът и поясни, че в проект на изменение на Закона за движението по пътищата, който внасят тази седмица, предвиждат отпадане на стикера.